Saopćenje policije
58

Rezultati ispitivanja sporne vode u Hrvatskoj: Pronađeno sredstvo za pranje i/ili odmašćivanje

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Objavljeni su rezultati vještačenja uzoraka mineralne vode austrijskog proizvođača Romerquelle, a riječ je o uzorku uzetom u Rijeci. Vještačenje je urađeno nakon što su pojedini građani Hrvatske imali zdravstvene poteškoće nakon konzumacije ove vode.

Vještačenje je izvršio Centar za forenzična ispitivanja i vještačenja "Ivan Vučetić", a uzorci su ovom Centru dostavljeni temeljem naloga Općinskog državnog odvjetništva u Rijeci.

Kako su saopćili iz policije, rezultati vještačenja tekućine iz čaše iz koje je konzumirala osoba koja je imala zdravstvene poteškoće podudara se u fizičko-hemijskim svojstvima s tekućinom iz bočice bezalkoholnog pića s okusom koja mu je bila poslužena, dok je analizom utvrđeno da je riječ o jako lužnatim vodenim otopinama (pH=13,6). Zatim je objašnjeno šta je konkretno pronađeno u uzorku koji se vještačio.

"Temeljem utvrđenog hemijskog sastava može se zaključiti da se radi o nekom sredstvu za pranje i/ili odmašćivanje. Osim toga, u 20 nespornih staklenih bočica istog pića, zaprimljenih u originalnom pakiranju, utvrđeno je da sadrže prozirne tekućine čiji je pH 3,5, što odgovara pH vrijednostima ovakvih vrsta napitaka", obrazložili su.

Vezano za prvi prijavljeni slučaj zdravstvenih problema nakon konzumacije spomenute vode, koji je zagrebačkoj policiji prijavljen 7. novembra, završeno je vještačenje tekućine iz plastične boce te je utvrđeno da ta tekućina iz bočice ima pH 2,59 koji je također uobičajen za ovu vrstu pića te u tekućini nisu detektovani spojevi koji bi bili neuobičajeni za ovu vrstu pića, prenosi Index.

Zbog sumnji u ispravnost voda Romerquelle i jedna serija Coca-Cole je povučena iz prodaje u Hrvatskoj. Romerquelle je austrijski brend u vlasništvu Coca-Cole.