Rezolucija o Srebrenici neće spominjati riječ 'genocid'?

S
Sarajevo-x.com
15.1.2010. u 10:20
0
40
Rezolucija o Srebrenici neće spominjati riječ 'genocid'?
0
Rezolucija o Srebrenici neće spominjati riječ 'genocid'?
Skupštinske rezolucije o ratnim zločinima iz devedesetih biće napisane najkasnije za desetak dana, a genocid vjerovatno neće biti pomenut, saznaje list „Danas. U tekstu rezolucije o Srebrenici neće biti upotrijebljen pojam genocid, kao što je slučaj u presudi Međunarodnog suda pravde i tekstu rezolucije Evropskog parlamenta. Umjesto osude srebreničkog genocida, srpski poslanici imaće priliku da osude ratni zločin u tom gradu, piše ovaj list, a prenosi B92.
Tekstovi obje rezolucije Narodne skupštine kojima će, s jedne strane, biti osuđeni svi zločini počinjeni tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije, dok bi se druga odnosila samo na srebrenički masakr, biće završeni najkasnije za desetak dana kako bi se našli na dnevnom redu parlamenta prije 1. marta, kada počinje redovno proljetno zasjedanje.

Obje rezolucije najvjerovatnije će predložiti poslanički klubovi stranaka koje čine Vladu Srbije, dakle Za evropsku Srbiju, SPS i G17 plus, iako predsjednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović ne isključuje mogućnost da te dokumente predloži i sama Vlada.

Vjerovatna odluka da se u kontekstu Srebrenice osudi „ratni zločin“ a ne genocid, izaziva neslaganje nekih vladajućih stranaka. Protiv su Liga socijaldemokrata Vojvodine i Savez vojvođanskih Mađara, kao i predsjednik SDU Žarko Korać, narodni poslanik s liste LDP, stranke koja će i pored toga što se zalaže za osudu srebreničkog genocida ipak podržati predlog vlasti.

" Za SVM je neprihvatljivo da u rezoluciji piše da se umjesto genocida osuđuje srebrenički zločin, jer to nije istina. I u presudi Međunarodnog suda pravde, kao i u rezoluciji Evropskog parlamenta, navodi se da je u Srebrenici počinjen genocid. Ukoliko ne nazovemo stvari pravim imenom, gubi se smisao donošenja jednog takvog dokumenta" kaže funkcioner SVM i predsjednik skupštinskog Odbora za evropske integracije Laslo Varga, piše 'Danas'.

"Ako rezolucija o osudi srebreničkog genocida ne bude sadržala pravi termin, već razvodnjeni „zločin u Srebrenici“, smatram da apsolutno nema nikakvog smisla donositi jedan takav dokument, jer on može da donese suprotan efekat od namjeravanog. Relativizacija je opasna. Dakle, ako vladajuća koalicija bude odlučila da to ipak učini, LSV će uskratiti podršku tom dokumentu", izričit je Marko Karadžić, funkcioner te stranke i državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava.

Predsjednik Jedinstvene Srbije i gradonačelnik Jagodine Dragan Marković Palma izjavio je juče da poslanici iz tog grada u državnom parlamentu neće glasati za rezoluciju kojom se osuđuje zločin u Srebrenici.

"Poslanici Aleksandar Janković iz DS, Petar Petrović i ja iz JS, nećemo glasati za rezoluciju, zastupaćemo interese građana Srbije, a posebno interese našeg pravoslavnog naroda. Poručuju nam na velike pravoslavne praznike da kažemo kako smo mi Srbi genocidan narod, da smo u Srebrenici učinili zločin, ovi ljudi iza mojih leđa nikada neće reći da su Srbi činili genocid“, rekao je Marković pred nekoliko stotina građana, na otvaranju Doma kulture u selu Voljevče.


Komentari (40)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: