{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Rezolucija EP-a o Kosovu za Srbiju neprihvatljiva'

F
5.2.2009. u 17:37
0
4
'Rezolucija EP-a o Kosovu za Srbiju neprihvatljiva'
0
'Rezolucija EP-a o Kosovu za Srbiju neprihvatljiva'
Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić izjavio je da za Srbiju nije prihvatljiva rezolucija Europskog parlamenta o Kosovu, u kojoj se zemlje EU-a koje nisu priznale neovisnost Kosova pozivaju da to učine.
Jeremić je kazao da se rezolucija o Kosovu protivi srbijanskom Ustavu i međunarodnom pravu te da EP nije ustanova koja je u ime EU-a mjerodavna baviti se vanjskom politikom.

"Za vanjsku politiku u EU mjerodavno je Vijeće ministara, a u okviru Vijeća postoje zemlje koje priznaju Kosovo, kao i one koje ga ne priznaju kao neovisnu državu. Dakle, mišljenje u EU, u ustanovi gdje to ima pravnu snagu, podijeljeno je", istaknuo je Jeremić.

Pristup Srbije EU i dalje je strateški važno pitanje za srbijansku vladu, podsjetio je Jeremić i dodao da se Srbija neće prestati boriti svim pravnim, političkim i diplomatskim sredstvima da očuva svoj suverenitet i teritorijalnu cjelovitost na Kosovu.

Zastupnici Europskog parlamenta prihvatili su u četvrtak na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu neobvezujuću rezoluciju u kojoj pozivaju one članice EU-a koje do sada nisu priznale neovisnost Kosova, da to učine.

"Europski parlament potiče zemlje članice EU-a, koje to još nisu učinile, da priznaju neovisnost Kosova", glasi amandman koji je predložio parlamentarni izvjestitelj za Kosovo, nizozemski zastupnik Joost Lagendijk.

Za taj amandman glasovao je 281 zastupnik, a 229 ih je bilo protiv. Sama rezolucija prihvaćena je s 425 glasa za i 133 protiv.

Neovisnost Kosova do sada su priznale 22 od 27 zemalja članica EU-a. Preostalih pet zemalja su Grčka, Španjolska, Cipar, Slovačka i Rumunjska.

U rezoluciji se odbacuje mogućnost podjele Kosova i pozdravlja uspješno razmještanje pravosudne i policijske misije EU-a (EULEX) na cijelom teritoriju Kosova, uključujući i sjeverni dio u kojem su Srbi u većini. Zastupnici pozivaju kosovsku vladu da potiče suživot i dijalog između većinske albanske i manjinske srpske zajednice na Kosovu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: