Saslušan pred istražnim sudijom
0

Rezignirani Hadžić tražio da vidi porodicu, priveden i jatak

SRNA
Haškog optuženika Gorana Hadžića saslušao je istražni sudija Odjeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu i odobrio mu susret sa porodicom, a nakon saslušanja smješten je u pritvorsku jedinicu Specijalnog suda. Zadržan je i jatak, čiji identitet za sada nije objavljen.

Blic javlja da je Hadžić bio spreman za saradnju, primio je optužnicu, tražio je da vidi porodicu, što mu je sudija Milan Dilparić i odobrio, pa će u četvrtak biti upriličen susret.

"Ne moram da budem košarkaš da bih vidio da je lopta prošla kroz obruč", rekao je rezignirani Hadžić.

Hadžićev advokat Toma Fila neposredno je prije početka saslušanja rekao da je imenovan, jer ga je Hadžić tražio.

"Ne bih ulagao žalbu osim ako Hadžić ne bude insistirao, to je samo formalnost. Inače, Hadžić i ja smo sarađivali i ranije. On je bio glavni svjedok kad sam branio gradonačelnika Vukovara Slavka Dokmanovića", rekao je Fila.

Ne liči na čovjeka s potjernice

Mediji prenose da je Hadžić doveden u sivoj majici, da je proćelav, ima brkove i bradu od tri dana, malo se ugojio i ne liči na čovjeka sa potjernice.

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je u srijedu da je posljednji haški optuženik Goran Hadžić uhapšen jutros pored sela Krušedol, gdje je trebalo da se nađe s jatakom i preuzme od njega novac.

Bio naoružan, ali nije pružao otpor

"Hadžić je imao lažni identitet, odnosno ličnu kartu na lažno ime i bio je naoružan, ali prilikom hapšenja nije pružao otpor", rekao je Vukčević na pres-konferenciji u Specijalnom sudu u Beogradu, javio je Tanjug.

Do "prodora" u potrazi za Hadžićem, dodao je, došlo je nakon saznanja Akcionog tima da bjegunac želi da proda sliku čuvenog talijanskog umjetnika Amadea Modiljanija, pošto je ostao bez novca za skrivanje.

Bio u kontaktu sa sveštenicima SPC

Hadžić je, po riječima tužioca, koji je i kordinator Akcionog tima za hapšenje haških optuženika, kontaktirao sa svega nekoliko osoba, jer je bio nepovjerljiv, a imao je i kontakt s nekoliko sveštenika Srpske pravoslavne crkve.

Bezbjednosno-informativna agencija (BIA) je došla do podatka da treba da se nađe s jatakom koji je trebalo da mu da novac za skrivanje, međutim, zbog medijskih spekulacija, odgodili su kontakt za 24 sata.

"Kontakt je ostvaren jutros kada je Hadžić i uhapšen, a jatak zadržan i protiv njega još nije pokrenut krivični postupak", rekao je tužilac.

Prijatelji puštali dezinformacije o Hadžiću

Vukčević je napomenuo da su Hadžićevi prijatelji puštali dezinformacije o njegovom hapšenju i preko medija mu slali poruke i upozoravali na moguće hapšenje.

Po riječima tužioca Vukčevića, Hadžić u toku svog skrivanja nije boravio na jednom mjestu.

Najavio je da će biti utvrđeno ko mu je prošli put, tačnije 2004. dojavio da treba da se "skloni", kao i gdje se skrivao do današnjeg dana.

Tužilac je napomenuo da je akcija hapšenja izvedena bez ikakavog rizika i za Hadžića i za tim BIA koji ga je lišio slobode.