Crna Gora
64

Revizionizam u praksi: Načelnik Pljevalja pored partizana odao počast i četnicima

B. H.
Foto: pvsvitanje.me
Foto: pvsvitanje.me
Predsjednik općine Pljevlja Dario Vraneš je danas povodom dana Općine položio cvijeće i zapalio svijeće palim borcima protiv fašizma, ali i četnicima koje su navodno ubijeni u blizini.

"Crna Gora kao demokratska i civilizovana država konačno treba da se riješi svih sukoba iz prošlosti i radi na intinskom pomirenju, kako bi se već jednom zakopače ratne sjekire, a svi istinski počeli jedne druge poštovati, kako bi svi zajedno išli u bolju budućnost", rekao je Vraneš.

Vraneš zapalio svijeće na svega dvadesetak metara od spomenika na Stražici, na mjestu jame u kojoj su kako tvrde pojedini historičari i političari, partizani bacili 25 četnika iz Pljevalja, piše CDM.

"Danas smo ovdje da odamo poštu svim herojima koji su svoj život dali da bi mi danas živjeli u slobodi. Mi smo ovdje kod jame na Stražici položili vijenac, pomolili se Bogu i zapalili svijeću za sve heroje koji su bili u četničkom pokretu i koji su život dali za slobodu. Takođe ovdje kod spomenika na Stražici poklonili smo se svim junacima i svim herojima u partizanskom pokretu koji su svoj život dali da bi mi danas živjeli u slobodi. Svi znamo nažalost da je u drugom svjetskom ratu bilo više pokreta koji su se borili protiv fašizma. Na nesreću našeg naroda, nekad su i ti pokreti među sobom bili sukobljeni. Međutim, ljudski život je nešto najvrjednije i mi ne smijemo da prebiramo po žrtvama i svak ko je dao život za slobodu svog naroda vrijedan je našeg poštovanja", kazao je Vraneš.

Smatra da je ovo zadnji put da se 20. novembar slavo kao dan Općine s obzirom da se skupštinska većina nedavno usvojila 27. oktobar - Svetu Petku, pravoslavnog sveca, za novi dan Općine Pljevlja.

"Svi željno isčekujemo odluku da to bude 27. oktobar", rekao je Vraneš.