Regija
0

Rehn: Srbija mora dokazati da u cijelosti sarađuje s Tribunalom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Evropski povjerenik za proširenje Olli Rehn izrazio je u utorak nadu da bi Evropska unija "što je moguće prije" mogla potpisati Sporazum o stabilizaciji ipridruživanju sa Srbijom, ali nije otišao tako daleko kao Slovenija da poželi da to bude do kraja januara.

"Dijelim želju da se sporazum potpiše što je prije moguće, ali to zavisi od Srbije i njene volje da ispuni sve uvjete koje je postavila Evropska unija", rekao je on novinarima na Brdu kod Kranja, blizu Ljubljane, jer je Slovenija preuzela ulogu predsjedavajuće EU-a za prvo polugodište 2008. i organizira većinu sastanaka.

Srbija je samo parafirala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU-om, što je prvi korak ka priključenju EU-u.

Prije nego potpiše sporazum, srbijanska vlada treba dokazati da u cijelosti sarađuje s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i mora uhapsiti vojnog vođu bosanskih Srba Ratka Mladića optuženog za genocid.

Nešto ranije je u Ljubljani slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrije Rupel ocijenio da bi Srbija trebalo da potpiše sporazum "ako je to moguće do kraja januara".

Rehn se pokazao opreznijim. Iako nije rekao da će mišljenje ICTY-a o suradnji Srbije prevagnuti nad mišljenjem Evropske komisije, on je ipak naglasio da "treba pažljivo saslušati procjenu tribunala o suradnji".

Slovenija, s mnogobrojnim drugim evropskim zemljama, nastoji da ponudi evropsku perspektivu Beogradu, u trenutku kada se Kosovo priprema da jednoglasno proglasi nezavisnost od Srbije.

Za potpisivanje SSP-a potrebna je saglasnost svih 27 članica EU.