Regija
0

Rehn: Razumijevanje za Srbiju, pomoć Kosovu

FENA
Koristeći se svim zajedničkim instrumentima pomoći, Evropska komisija će podržati uspostavu demokratskih institucija na Kosovu i poticati njegov politički i ekonomski razvoj, navodi se u četvrtak u pisanoj izjavi evropskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna.

"Već 5. marta namjeravamo predložiti konkretne mjere za cijelu regiju u cilju potpunog ostvarivanja njegovih evropskih ambicija. Imajući u vidu da su mnoga područja Kosova vrlo nerazvijena, cijela se Evropska unija mora potruditi kako bi Kosovo što prije moglo samo sebi da pomogne."

U tom cilju Evropska komisija je zajedno sa Svjetskom bankom već započela pripreme donatorske konferencije koja bi trebala biti održana vjerojatno u junu, navodi se u pisanoj izjavi Ollija Renha.

Izražavajući razumijevanje za "teške trenutke u kojima se našla Srbija zbog historijskog značaja Kosova", Olli Rehn poziva vlasti u Beogradu da ipak sada zatvore stranicu historije i posvete se budućnosti.

"Perspektiva Srbije i cijele regije je u Evropskoj uniji", ponovio je Rehn.

I ovaj put je osudio akcije nasilja u Beogradu i sjevernom Kosovu, te pozvao sve čelnike i građane u regiji da ostanu "mirni kako bi doprinosili miru i stabilnosti u svojim sredinama".