Makedonija
0

Rehn ohrabren izborima, ali to je tek "poluzavršnica"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Evropski povjerenik za proširenje Olli Rehn izjavio je u ponedjeljak da je ohrabren provedbom prvog kruga predsjedničkih i lokalnih izbora u Makedoniji, naglasivši da se i drugi krug za dvije sedmice mora održati u skladu s međunarodnim izbornim standardima.

"Ohrabren sam izjavama promatračke misije OSCE-a da su izbori protekli zadovoljavajuće i da uglavnom zadovoljavaju međunarodne standarde", rekao je Rehn u pisanom saopćenju.

Međutim, Rehn upozorava da je prvi krug "samo poluzavršnica izbornog procesa".

"Završnica će se dogoditi za dvije sedmice i očekujem poštenu igru. Ništa nije unaprijed dobiveno i potrebna je velika odlučnost i oprez kako bi se osigurali pošteni i slobodni izbori. Ponavljam, put prema EU-u vodi preko toga", napominje Rehn.

Provedba slobodnih i poštenih izbora jedan je od nekoliko uvjeta koje je EU postavila Makedoniji da bi mogla dobiti datum za početak pregovora. Makedonija ima status kandidata od decembra 2005. godine, ali još uvijek čeka na početak pristupnih pregovora. Najveći problem za tu zemlju predstavlja prijepor s Grčkom oko imena zemlje.

Makedonija također dugo nije zadovoljavala međunarodne standarde u pogledu slobodnih i poštenih izbora, koji su u posljednje vrijeme redovno bili praćeni sukobima i brojnim nepravilnostima.

"Tokom proteklih mjeseci EU je insistirala na važnosti ovih izbora za evropsku budućnost zemlje. Vrlo sam pozorno pratio jučerašnji prvi krug izbora i vidim da je naša poruka naišla na razumijevanje", ističe Rehn.

U drugom krugu predsjedničkih izbora koji će se održati 5. aprila natjecat će se kandidat vladajuće makedonske stranke VMRO-DPMNE Đorđe Ivanov i predstavnik opozicionih socijaldemokrata Ljubomir Frčkoski.

Ivanov je u prvom krugu osvojio 35,4 posto glasova, a Frčkoski 20,4 posto, objavila je izborna komisija.

Makedonske novine i svi politički čelnici u ponedjeljak ne skrivaju zadovoljstvo činjenicom što su nedjeljni predsjednički i lokalni izbori prošli mirno, bez nasilja koje je postalo zaštitni znak makedonskih izbora i zapreka približavanju te zemlje Evropskoj uniji.