Regija
0

Rehn: Odgođeno potpisivanje političkog sporazuma EU i Srbije

FENA
Evropski komesar za proširenje Olli Rehn izjavio je da će potpisivanje političkog sporazuma sa Srbijom, planirano za četvrtak, biti odgođeno zbog dubokih podjela u beogradskoj koaliciji oko sporazuma.

"Koliko znamo na osnovu nedavnih kontakata, političke i proceduralne prepreke u Srbiji su spriječile odluku kojom se ovlašćuje vlada da potpiše ovaj prijelazni politički sporazum", izjavio je komesar Olli Rehn na brifingu za novinare, javio je Reuters.

"Duboko žalim zbog opstrukcija izvjesnih političara u Beogradu koji blokiraju sutrašnje potpisivanje. Po mom mišljenju, oni zaista nisu saslušali glas srpskog naroda koji je glasao prošle nedjelje u korist evropske budućnosti Srbije", izjavio je Rehn nakon rasprave u Evropskoj komisiji u srijedu.

Evropska unija ponudila je potpisivanje sporazuma - usmjerenog na trgovinu, vizni režim i obrazovna pitanja - sa Srbijom u pokušaju da spriječi kontranapad nacionalista na predsjedničkjim izborima, na kojima je tijesno pobijedio aktuelni prozapadni predsjednik Boris Tadić.

Nacionalistički premijer Vojislav Koštunica u utorak je osudio ponudu kao trik da se namami Srbija da pristane na nezavisnost otcijepljene srpske pokrajine Kosova, što je izazvalo dodatni pritisak na krhku vladajuću koaliciju u Srbiji.

"Poziv je i dalje na stolu. Spremni smo kada Srbija bude spremna da potpiše ovaj poltički sporazum", izjavio je Rehn.

EU je u ponedjeljak odobrila slanje nadzorne misije na Kosovo uoči njegovog proglašenja nezavisnosti.