Regija
0

Rehn: Makedonija treba otkloniti probleme u unutrašnjoj politici

FENA
Evropska unija pozvala je u četvrtak Makedoniju, koja ima status kandidata za članstvo u EU, da otkloni probleme u unutrašnjoj politici, uključujući one koji se tiču provođenja izbora, kako bi mogli početi pregovori o članstvu te zemlje u Uniji.

"Politička stabilnost i fer izbori su od ključnog značaja za evropski način života", rekao je evropski povjerenik za proširenje Olli Rehn na konferenciji za novinare, nakon razgovora sa zamjenikom makedonskog premijera Ivicom Bocevskim.

Rehn je rekao kako je od makedonske vlade zatražio da "djelotvornim mjerama otkloni te probleme", prenio je Reuters.

Bocevski je istaknuo da je započinjanje pregovora o članstvu u EU glavni prioritet vlade u Skoplju, kao i ukidanje viza za građane Makedonije koji žele putovati u zemlje Unije.

Parlamentarni izbori u Makedoniji, održani u junu, bili su praćeni nasiljem i slučajevima zastrašivanja u sredinama naseljenim pretežno albanskim stanovništvom, zbog čega se kod evropskih dužnosnika javila bojazan da Makedonija neće uspjeti ispuniti uvjete za članstvo u EU, prije svega na polju vladavine prava i poštovanju prava manjina, podsjetila je britanska agencija.

Evropska komisija će u novembru predstaviti novi izvještaj o napretku koji je Makedonija ostvarila na putu ka EU, dokad se očekuje od Skoplja da ispuni više uvjeta neophodnih za otpočinjanje pregovora o pristupanju bloku 27 država.