Regija
0

Rehn: EK za Crnu Goru priprema posebnu "mapu evropskog puta"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Evropski povjerenik za proširenje Olli Rehn najavio je u petak da će Evropska komisija raditi na posebnoj "mapi evropskog puta, koja će Crnoj Gori omogućiti da ubrza reforme i što prije stigne pred vrata Evropske unije".

Rehn je na konferenciji za novinare, nakon susreta s premijerom Milom Đukanovićem u Podgorici, ocijenio da Crna Gora veoma uspješno ispunjava sve uvjete za dobijanje statusa kandidata za ulazak u EU.

On je kazao da je zadovoljan što je Crna Gora od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) 15. oktobra prošle godine, ostvarila veliki napredak u svim oblastima i ocijenio da to ukazuje na veliki progres te države.

Evropski zvaničnik je pozvao Crnu Gopru da nastavi jačanje administartivnih kapaciteta, borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, kao i širenje konsenzusa o značaju integriranja u EU navodeći da najmlađa evropska država ima realnu šansu da najbrže prijeđe put ka Evropi, prenio je Tanjug.

Rehn je kazao da je veoma zadovoljan informacijama koje mu je o napretku reformi predočio premijer Đukanović i najavio da će Evropska komisija za Crnu Goru pripremiti posebnu "mapu evropskog puta, koja će joj omogućiti da ubrza reforme".

"To će omogućiti Crnoj Gori da se usredotoči na neophodne reforme, kao što su poboljšanje sigurnosti granice i drugi uvjeti", kazao je Rehn, dodajući da je to izuzetno značajno za sve građane ove zemlje.

Rehn je ponovio da dinamika pristupanja EU zavisi od dinamike reformi na terenu i ukazao da je to jedini put integracija.