{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rehn: Balkan ne mora imati mračnu budućnost

F
6.3.2008. u 12:20
0
0
Rehn: Balkan ne mora imati mračnu budućnost
0
Rehn: Balkan ne mora imati mračnu budućnost
Foto: Reuters
Evropski povjerenik za proširenje Olli Rehn poručio je uoči sutrašnje posjete Podgorici da "budućnost Balkana može biti daleko od mračne".
On je ocijenio da su građani država zapadnog Balkana ove godine suočeni s jasnim izborom: njihov region mogao bi ili konačno da razriješi preostale probleme iz ratova vođenih tokom 1990-ih godina ili da se ponovo vrati u nestabilnost i krajnosti poput nacionalizma.

"Prva mogućnost odvela bi ih dalje ka stabilnosti, prosperitetu i evropskim integracijama, sve zemlje bi mogle ostvariti brži napredak na putu ka Evropi, a druga bi ih vratila u mračnu prošlost", naveo je Rehn u autorskom tekstu za "Vijesti".

On je izrazio uvjerenje da će države zapadnog Balkana "do kraja ove godine napraviti korak naprijed".

Rehn je naveo da se Hrvatska približava ključnoj fazi pregovora o pridruživanju i izrazio uvjerenje da bi Makedonija mogla ubrzo pokazati svoju spremnost da otpočne pregovore o pristupanju ako održi dovoljan nivo političke volje i međupartijskog dijaloga da bi uspjela realizirati ozbiljne reforme.

"Albanija i Crna Gora treba da postignu rezultate u provođenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU. Nadam se da će BiH i Srbija proći put ka kandidaturi za članstvo, kroz potpisivanje SSP-a sa EU, a nakon proglašenja nezavisnosti Kosovo mora osigurati postojanje demokratskog i multietničkog društva", poručio je evropski povjerenik.

On je ponovio da će "daljnji napredak Crne Gore ka EU zavisiti od nesmetanog provođenja SSP-a, nakon njegove ratifikacije" i precizirao da Crna Gora mora, isto tako, osnažiti vladavinu prava i efikasno se boriti protiv korupcije i organiziranog kriminala, poboljšati administrativne kapacitete i proširiti konsenzus o pitanjima izgradnje države.

Evropski povjerenik je kazao da je EU spremna da pomogne svakoj zemlji i dodao da je Evropskoj komisiji predložio da usvoji određeni broj novih inicijativa i da osnaži postojeće, koje se odnose na ključne elemente evropske i regionalne agende u vezi sa zapadnim Balkanom.

Želimo da vidimo pojačane kontakte između država članica EU i građana iz zemalja ovog regiona. To je najbolji način da se bolje upoznaju i bolje razumiju zahtjevi na putu ka članstvu u EU, kazao je Rehn.

"U EU nikada nije postojala jača politička volja da se podrže građani zapadnog Balkana u opredjeljivanju za evropske vrijednosti i evropski životni standard. Ali, konačno, građani regiona moraju napraviti demokratski izbor i odlučiti o daljnjem putu svojih zemalja", istakao je Rehn uoči posjete Podgorici.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: