{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rehn: Balkan na putu ozdravljenja

F
28.1.2008. u 11:42
0
0
Rehn: Balkan na putu ozdravljenja
0
Rehn: Balkan na putu ozdravljenja
Evropski povjerenik Olli Rehn izjavio je kako stanovnike Balkana ove godine čeka odlučan izbor jer se konačno mogli riješiti problemi zaostali još od ratova devedesetih, ali da je moguće i da se povrati nestabilnost i tendencije ka ekstremnom nacionalizmu.
"Stanovnike Balkana ove godine čeka odlučan izbor - njihova regija bi konačno mogla riješiti ogromne probleme potekle iz ratova devedesetih ili se vratiti nestabilnosti i ekstremnom nacionalizmu", piše evropski povjerenik Olli Rehn.

"Prva mogućnost ih vodi stabilnosti, napretku i evropskoj integraciji, ali mnogi komentatori smatraju da je neminovno ovo drugo. Ne slažem se sa proročanstvima o propasti", piše Rehn.

Prema mišljenju Ollija Rehna, opasnost od nestabilnosti svakako postoji, u trenutku kada budući status Kosova bude na tački rješavanja. Ali posljedice ne moraju biti destabilizirajuće ako EU pruži odlučan i ujedinjen pravac kako bi osigurala koordinirani odgovor, čega bi ministri vanjskih poslova koji se danas sastaju trebalo da budu svjesni, smatra Rehn.

"Nijedan međunarodni akter - ni Sjedinjene Države ni Rusija - neće biti tako direktno pogođen ishodom; spremni smo ispuniti svoju odgovornost time što ćemo podržati stabilnost i napredak u regiji", stoji u Rehnovom pismu.

Evropski povjerenik za proširenje u članku u Guardianu izražava nadu da će se ove godine sve zemlje zapadnog Balkana približiti kandidaturi za članstvo, a da će Bosna i Hercegovina i Srbija slijediti Albaniju, Crnu Goru i Makedoniju koje su potpisale Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Kada je o Srbiji riječ, šefovi diplomatija EU-a bi na današnjem sastanku trebalo da daju snažan signal o evropskoj budućnosti Srbije, tako što će donijeti odluku da SSP ubrzo bude potpisan, piše Rehn.

Srbija je blizu pune saradnje s Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY), što je od suštinskog značaja da se toj zemlji omogući da zatvori stranicu jednoga od najmračnijih perioda u svojoj historiji.

Institucionalni kapacitet Srbije pruža joj potencijal da prema Evropskoj uniji ide brže. "Ona ima šansu da se približi kvalifikaciji za status kandidata, možda čak i tokom ove godine", navodi Olli Rehn.

"Evropska unija je spremna prihvatiti građane Srbije u Evropu, ne samo kroz ugovorne odnose s njihovom državom već i individualno, što će biti pokazano ove sedmice kada Komisija pokrene dijalog o putovanju bez viza za građane Srbije", navodi povjerenik Olli Rehn u autorskom članku koji prenosi Guardian.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: