Srbija
0

Registrovano više od 100 oboljelih

SRNA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
U Srbiji je registrovano više od 100 slučajeva novog gripa, od čega je više od 60 ljudi zaraženo kontaktom, rekao je epidemiolog Predrag Kon.

On je napomenuo da je na muzičkom festivalu "Egzit", koji je od 9. do 12. jula održan u Novom Sadu, došlo do širenja te bolesti, i da se od sutra u vezi sa ovom manifestacijom izlazi iz perioda inkubacije.

"Posle sutrašnjeg dana novi slučajevi koji se budu pojavljivali ne mogu se povezivati sa tom muzičkom manifestacijom", rekao je Kon, koji je predsjednik Radne grupe Ministarstva zdravlja Srbije za praćenje epidemije novog gripa.

Kon je objasnio da novi slučajevi gripa H1N1, koji se budu pojavljivali, mogu da nastanu samo iz kontakta sa tim oboljelima.

"Takve slučajeve će Radna grupa i dalje pratiti, a potom će nove slučajeve zaraženih gripom prepustiti primarnoj zdravstvenoj zaštiti, koja će grip lečiti po standardnim metodama", rekao je Kon i dodao da se još ne može reći da postoji širenje virusa gripa u Srbiji.

U Srbiji je, prema jučerašnjem saopštenju Instituta za javno zdravlje "Batut", zaključno sa 16. julom, potvrđen 81 slučaj novog gripa, dok je danas potvrđeno 16 slučajeva.

Prema podacima Instituta Torlak, među oboljelima su 42 osobe koje su doputovale iz zemalja u kojima je ranije registrovano obolijevanje - Argentine, Australije, Kanade, Velike Britanije, SAD, Španije, Njemačke i Egipta, dok je 39 lica zaraženo iz kontakta sa oboljelim osobama.
Oboljeli su iz Beograda, Novog Sada, Sombora, Niša, Srbobrana, Nove Pazove, Šapca, Subotice, Kučeva, Kragujevca, Pančeva, Stare Pazove, Sremske Mitrovice, Čačka i Loznice.