Regija
0

Registrirana prva crnogorska partija u Srbiji

FENA
Prva politička stranka koja će okupljati Crnogorce u Srbiji registrirana je u srpskom Ministarstvu za državnu upravu, pod nazivom Crnogorska partija (CP), izjavio je danas predsjednik udruženja "Krstaš" Nenad Stevović.

On nije precizirao da li će ta partija učestvovati na predstojećim parlamentarnim izborima u Srbiji.

Prema riječima Stevovića, Crnogorska partija je nastala kao rezultat težnji da ujedini, podstakne na djelovanje i samoorganiziranje etničke Crnogorce u Srbiji, da ih u jezičkom, kulturnom, društvenom i ekonomskom pogledu poveže sa matičnom zemljom i da jača njihove veze sa narodima sa kojima živi.

"CP nije napravljena za jednokratnu upotrebu, već je naš cilj da postanemo respektabilna manjinska partija u Srbiji", naglasio je Stevović.

On je kazao da CP zasigurno neće politički djelovati "poput srpskih nacionalnih partija u Crnoj Gori koje kontinuirano ruše mostove između Srbije i Crne Gore".

"Bit ćemo primjer kako se popravljaju i grade novi mostovi prijateljstva između dvije susjedne suverene države koje su historijski i u svakom drugom pogledu prilično vezane jedna za drugu", rekao je Stevović, koji je i predstavnik kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve u Srbiji.