Regija
292

Regionalni i svjetski mediji o Srebrenici: Najgori ratni zločin u Evropi nakon Drugog svjetskog rata

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
HRT
Komemoracija povodom 21. godišnjice genocida u Srebrenici i klanjanje dženaze tragično stradalim žrtvama genocida i ove godine bili su u centru interesovanja regionalnih, ali i svjetskih medija. Srbijanski mediji su po običaju izbjegavali zločin nazvati genocidom, dok su hrvatski mediji isticali kako je riječ o najvećem zločinu na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata.

Hrvatska državna radiotelevizija pratila je direktno iz Memorijalnog centra u Potočarima komemoraciju i klanjanje dženaze žrtvama genocida u Srebrenici. Kako su naveli, riječ je o "komemoraciji za ubijene u najgorem ratnom zločinu počinjenom na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata".

Kako su naveli, sjećanje na Srebrenicu i počast žrtvama iskazani su i u Hrvatskoj mimohodom kroz središte Zadra, a mimohod građana, branitelja i pripadnika nacionalnih manjina završio je kod Pozdrava suncu bacanjem bijelih ruža u more.

HRT podsjeća i da je na komemoraciji istaknuto da niko ko negira ili dovodi u pitanje karakter zločina u Srebrenici nije dobrodošao te da je nakon prošlogodišnjih događaja u Srebrenici zbog posjete srbijanskog premijera Aleksandra Vučića, odlučeno da u memorijalnom centru neće biti političkih govora.

Hrvatski Index također podsjeća da je genocid u Srebrenici najveći zločin u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

"Najmlađa žrtva koja će biti ukopana je dječak Avdija Memić koji je u vrijeme kada je ubijen imao tek četrnaest godina. Uz njega će biti ukopano još jedanaest dječaka koji su 1995. bili mlađi od 18 godina. Najstarija žrtva tada je imala 77 godina. Posmrtni ostaci žrtava pronađenih u masovnim grobnicama, koji su identificirani u proteklih godinu dana, prevezeni su u subotu u Srebrenicu iz mrtvačnice u Visokom", piše Index.

Što se tiče srbijanskih medija, oni su i ove godine izbjegavali nazvati tragična ubistva u Srebrenici genocidom.

Tako b92 piše da je danas obilježena "21 godina od kada su snage Vojske Republike Srpske 11. jula 1995. ušle u Srebrenicu i potom počinile ratni zločin ubivši blizu 8.000 ljudi".

"Ipak, umjesto da u danima pred obilježavanje godišnjice u fokusu bude bol porodica žrtava i ove godine je uvertira bila sačinjena od političkih prepucavanja i novih dokaza da ni poslije više od dvije decenije u regionu nema razumijevanja", navodi b92.

Podsjećaju i da je godinu dana nakon napada na Vučića iz Srebrenice stigla poruka da srpski državni vrh ipak više nije poželjan u Memorijalnom centru.

Srbijanski Blic naveo je kako je obilježavanje 21. godišnjice stradanja Bošnjaka u Srebrenici u znaku pogoršanih srpsko-bošnjačkih odnosa, za šta je povod bila, kako ističu, izjava načelnika Srebrenice Ćamila Durakovića da je organizacioni odbor komemorativnog skupa donio odluku da državni vrh Srbije nije poželjan 11. jula u Potočarima.

"Ovo je prva komemoracija u Potočarma otkako je Haški tribunal osudio na 40 godina zatvora bivšeg predsjednika Republike Srpske i vrhovnog komandanta njenih oružanih snaga Radovana Karadžića. Karadžić je proglašen krivim za genocid u Srebrenici i zločine protiv čovječnosti nad Muslimanima i Hrvatima tokom rata u BiH", piše Blic.

Ovaj medij prenio je i izjavu predsjednika RS-a Milorada Dodik da "Srbi neće priznati genocid u Srebrenici, jer se nije ni desio". Blic je pored toga prenio i izjavu turskog premijera Mevluta Cavusoglua koji je izjavio da "ako Bosna nije mirna, nije mirna ni Turska".

Što se tiče svjetskih medija, o obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici izvijestio je britanski BBC koji je u svojoj radioreportaži naveo kako je godišnjica srebreničkog masakra poziv za bolje razumijevanje različitih kultura.

Britanski Dailymail podsjetio je kako je ovo najveći zločin u Evropi nakon holokausta, prenoseći izjavu Fatime Durić koja je izgubila supruga 1995. godine. Ovaj medij podsjeća i da je Srebrenica u trenutku masakra bila proglašena sigurnom zonom UN-a.

Identičan tekst prenio je i američki Washingtonpost koji je naveo kako su žrtve genocida pokopane u masovne grobnice koje su potom ubrzo nakon rata počinitelja iskopali i premjestili kako bi se prekrio zločin.

Neweurope piše da su u julu 1995. godine snage bosanskih Srba pod vodstvom Ratka Mladića sprovele masovna ubistva muškaraca, bosanskih Muslimana i tinejdžera u enklavi Srebrenica te protjerale 20.000 civila iz tog područja.

"Genocid koji je sproveden unatoč zaštiti UN-a, privukao je oštre kritike na račun međunarodne organizacije", piše Neweurope.