{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Referendum o džamiji je jeftini populizam"

F
16.12.2008. u 15:54
0
17
"Referendum o džamiji je jeftini populizam"
0
"Referendum o džamiji je jeftini populizam"
Zoran Jankovič, Foto: Finance.si
Ljubljanski gradonačelnik Zoran Jankovič najavio je u utorak da će blokirati inicijativu o referendumu na kojemu bi stanovnici slovenske prijestolnice odlučivali o gradnji prve džamije u Sloveniji nazvavši je "jeftinim populizmom".
"Radi se o jeftinom populizmu i uvjeren sam da o vjerskim pravima manjine ne može odlučivati većina", rekao je Jankovič na konferenciji za novinare o inicijativi gradskog vijećnika Mihaela Jarca i njegove "Liste za čistu vodu", koja za organiziranje lokalnog referenduma namjerava prikupiti potrebnih 11.000 potpisa punoljetnih državljana u gradu.

Jankovič je ustvrdio da Jarčeva inicijativa, koju podržava i Slovenska nacionalna stranka (SNS) Zmage Jelinčiča, nije podnesena na pravom obrascu iako formalne mogućnosti za takav referendum postoje ako Jarc i Jelinčič prikupe potpise pet posto birača u prijestolnici.

Jarc i Jelinčič uspjeli su prikupiti potreban broj potpisa za referendum protiv džamije 2004. godine, kada je vlast u gradskom vijeću imala desnica, ali su tada referendum spriječili ranija gradonačelnica Danica Simšič i članovi Ustavnog suda proglasivši ga neustavnim.

Jarc i Jelinčič protive se namjeri Jankoviča da se u Ljubljani sagradi džamija blizu starog stadiona Bežigrad, uz tvrdnju da bi ona promijenila tradicionalnu gradsku arhitekturu minaretima koji bi smjeli biti visoki najviše 40 metara. Jelinčič dodaje i tvrdnju da su džamije politički, a ne samo vjerski objekti te namjerava na prosvjede u Ljubljani protiv džamije pozvati i članove Sjeverne lige iz Italije.

Za gradnju vjerskog centra za oko 50.000 slovenskih muslimana Jankovič je dao privatnu donaciju od 5.000 eura, a isto toliko dao je i za gradnju pastoralnog centra Srpske pravoslavne crkve, iako za sebe kaže da je ateist.

Za organiziranje lokalnog referenduma u Sloveniji je potrebno prikupiti pet posto glasova birača, a za referendum na nacionalnoj razini samo 40.000 potpisa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: