Spor Slovenija-Hrvatska
0

'Referendum će udaljiti granično pitanje'

FENA
Prihvaćanje slovenske parlamentarne izjave o granici i početak postupka za izvedbu referenduma o hrvatskom članstvu u NATO-u udaljuju mogućnost rješenja graničnog pitanja, ocijenili su slovenski političari u raspravi u aktualnopolitičkoj emisiji "Trenja" slovenske komercijalne televizijske stanice POP-TV u četvrtak navečer.

"Oštra retorika koja sada dolazi iz Zagreba povećava mogućnosti da neznatna Stranka slovenskog naroda (SSN) doista i prikupi potrebnih 40.000 potpisa za referendum. To je za njih odlična predizborna reklama", rekao je u raspravi u emisiji bivši premijer Janez Janša koji je okrivio vladu Boruta Pahora da je sama kriva što je ratifikacijski zakon prekasno poslala u parlament.

"Za to je kriva naša vlada, a u Zagrebu su krivi što nisu bili svjesni da je referendum moguć", rekao je Janša.

Ministar pravde u Pahorovoj vladi Aleš Zalar rekao je da bi slovenska vlada, podučena iskustvom s hrvatskim pristupnim protokolom, ubuduće trebala međunarodne akte potvrđivati uredbom, a ne zakonom, kako se oni ne bi mogli pobijati na referendumu za koji je potreban vrlo nizak prag početnih potpisa birača, ali da je za sadašnje stanje s hrvatskim pristupnim protokolom to prekasno.

Nažalost, zaoštravanje odnosa i reakcije koje se mogu očekivati iz Hrvatske, zbog referendumske inicijative i izjave o granici, vjerojatno "udaljuju mogućnost" da se granično pitanje riješi u kraćem roku i možda će spriječiti posredničku inicijativu Europske komisije, dodao je Zalar.

Predsjednik parlamentarnog odbora za vanjsku politiku Ivo Vajgl izjavio je da je najbolje granično rješenje bilo ono koje je postigao bivši slovenski premijer Janez Drnovšek sporazumom Drnovšek - Račan.