{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Reakcije Rusije i evropskih zemalja na kosovsku nezavisnost

F
17.2.2008. u 19:56
0
0
Reakcije Rusije i evropskih zemalja na kosovsku nezavisnost
0
Reakcije Rusije i evropskih zemalja na kosovsku nezavisnost
Foto: Reuters
Rusija i evropske zemlje reagirale su u nedjelju na proglašenje kosovske nezavisnosti i dok Moskva ovo jednostrano proglašenje neprihvatljiv, evropske zemlje ocjenjuju ga važnim razvojem događaja i pozivaju kosovske vlasti da zaštite prava manjina, javljaju svjetske novinske agencije.
Oba doma ruskog parlamenta usvojit će u ponedjeljak zajedničku izjavu u povodu kosovskog proglašenja nezavisnosti, izjavio je u nedjelju predsjednik ruske Dume, donjeg doma parlamenta, Boris Grizlov.

"Naša će izjava biti dovoljno konkretna i određena", rekao je Grizlov.

Rusija smatra neprihvatljivim jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova i insistira na nastavku pregovora između Beograda i Prištine.

"Jednostranim proglašenjem nezavisnosti narušen je suverenitet Srbije, Povelja UN-a, Rezolucija 1244 Vijeća sigurnosti UN-a, načela Helsinške deklaracije, kosovski ustavni okvir, dogovori na visokoj razini Kontaktnoj skupini", navodi se u saopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Britansko ministarstvo vanjskih poslova smatra da je proglašenje nezavisnosti "važan razvoj događaja" za Kosovo, izjavio je glasnogovornik ministarstva.

"To je važan razvoj događaja koji stvara novi kontekst za status Kosova", rekao je glasnogovornik.

Šef francuske diplomatije Bernard Kouchner, koji boravi u posjeti Jerusalemu, poželio je sreću Kosovu.

"Želim sreću Kosovu", rekao je Kouchner dodajući da je prema njegovu mišljenju takav razvoj događaja "uspjeh međunarodne zajednice i Evrope". "Time se završavaju patnje", ustvrdio je.

Komentirajući reakciju Srbije, koja je izjavila da nikad neće
priznati nezavisnost Kosova, Kouchner je rekao da "na to ne bi trebalo tragično gledati", te da to ne predstavlja neuspjeh.

"To je početak, nije bilo drugih mogućnosti", istaknuo je Kouchner.

Švicarska očekuje da će kosovske vlasti zaštititi prava svih manjina, saopćilo je švicarsko ministarstvo vanjskih poslova dodajući da je deklaracija o nezavisnosti Kosova bila očekivana.

"Očekujemo da će kosovske vlasti zauzeti za dobrobit svih stanovnika i zaštitu ljudskih prava manjina", navodi se u saopćenju.

Također se ističe da je "Kosovo prioritetno područje švicarske vanjske politike", ali da Švicarska "ne zaboravlja da je Srbija važan partner".

Vatikan je pozvao u nedjelju čelnike Srbije i Kosova da budu razboriti te da nastoje izbjeći ekstremističke reakcije i nasilje nakon proglašenja kosovske nezavisnosti.

Mađarska želi da se Kosovo pridržava Ahtisaarijeva plana kojim se jamče manjinska prava, izjavio je šef diplomatije Kinga Goncz.

"Mi smatramo iznimno važnim da se Kosovo pridržava načela i vrijednosti postavljenih u Ahtisaarijevu planu... a to uključuje demokratiju, vladavinu zakona i tržišnu ekonomiju. Međutim, to prije svega znači jamčenje prava manjinama", rekao je ministar.

Poljska će vjerojatno priznati nezavisnost Kosova, izjavio je
predsjednik poljskog parlamenta Bronislaw Komorowski.

"Vjerujem da će Poljska biti među onim državama koje će priznati nezavisnost Kosova, vođene činjenicom da niko nije našao djelotvoran način da ujedini dva smrtna etnička neprijatelja", rekao je on.

Stajalište Poljske je stajalište većine članica Evropske unije, istaknuo je.

Predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Lluis Maria de Puig pozvao je sve strane da održe svoje obećanje da će očuvati mir i dijalog u svim okolnostima i da će se suzdržati od bilo kakvog poticanja na nasilje, ako i da će u potpunosti poštovati standarde Vijeća Evrope glede ljudskih prava, vladavine zakona, prava nacionalnih manjina i postupanja prema izbjeglicama, raseljenim osobama i osobama bez državljanstva.

"Kakav god imalo status, Kosovo treba biti sigurno područje za sve one koji tamo žive bez obzira na njihovo etničko podrijetlo...", istaknuo je i izrazio žaljenje zbog toga što dvije strane nisu uspjele postići kompromis o statusu Kosova.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: