Srbija
0

Reakcije na misiju EULEX-a na Kosovu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Vijest da je Vijeće sigurnosti UN-a podržalo plan glavnog tajnika Un-a Ban Ki-moona za preoblikovanje misije UNMIK-a i raspoređivanje EULEX-a Kosovu u četvrtak je udarna u svim beogradskim medijima koji ističu kako je srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić pozdravio taj izvještaj i pozvao vlasti u Prištini da se ne suprotstavljaju volji međunarodne zajednice.

Jeremić je, kako ističu mediji, naveo da je "ključni uslov Srbije za prihvatanje rekonfiguracije bilo jasno preuzimanje obaveze od strane Evropske unije da će Eulex biti statusno neutralan i da će u potpunosti djelovati pod okriljem UN-a i u skladu s Rezolucijom 1244".

Srbijanska vladajuća koalicija i opozicijska Liberalno-demokratska partija (LDP) u prvim komentarima pozitivno ocjenjuju usvajanje izvješća Ban Ki-moona, dok opozicijske Koštuničina Demokratska stranka Srbije (DSS) i Šešeljava Srpska radikalna stranka (SRS) smatraju kako odluka VS UN nije dobra za Srbiju, te da se tako na mala vrata priznaje nezavisnost Kosova.

Plan Ban Ki-Moona od šest tačaka predviđa veća prava za Srbe na Kosovu, pa bi tako za policiju, carine, sudstvo, pograničnu kontrolu na područjima gdje su Srbi u većini ovlasti imala međunarodna misija, a ne kosovske institucije. Prihvatanje tog rješenja za srpsku je stranu bio uslov pristanka na raspoređivanje EULEX-a na području cijelog Kosova.

Kosovska je strana protiv tog rješenja jer smatra da ugrožava suverenitet i teritorijalnu cjelovitost Kosova te se zauzima za raspoređivanje misije EULEX-a u skladu s planom Marttija Ahtisaarija, kosovskim Ustavom i zakonima. Kosovska stajališta sadržana su u aneksu izvještaja glavnog tajnika.

Beogradska "Politika" u četvrtak piše kako "manevarski prostor za ustupke i popuštanja svakako postoji. Činjenica da misija EU treba biti statusno neutralna znači da ona ne može osporiti jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, kao što ne može osporiti ni stajalište Beograda da je Kosovo sastavni dio Srbije. Otuda se, i nakon odluke Vijeća sigurnosti, može očekivati nastavak razgovora i traganje za kompromisom u okviru koji odrede UN".

Ističući kako će "polazne točke u razgovorima ostati uglavnom neizmijenjene" taj list navodi i da će "međunarodni predstavnici nastojati u primjeni rješenja na terenu naći modele prihvatljive za obje strane". Priština će, kako se navodi, tražiti ingerencije na cijelom području Kosova, uključujući i srpske enklave, a Srbija će nastojati enklave čvrsto vezati uz Beograd. "Odluka o raspoređivanju EULEX-a, dakle, neće donijeti rješenje problema nego će dovesti do novih okolnosti u kojima će srpska i albanska strana i međunarodna zajednica nastaviti tragati za kompromisom", zaključuje se u komentaru "Politike".