Srbija
0

Reakcije na izručenje Karadžića

FENA
Direktorica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić izjavila je da izručenje Radovana Karadžića istovremeno označava odnos Srbije prema najtežim ratnim zločinima.

Ona je, u izjavi za B92, ipak ocijenila da se nije dovoljno govorilo zbog čega je uopće optužen.

"Konačno se mora otvoriti pitanje zašto je Radovan Karadžić uhapšen, zbog čega je optužen i da se sve tačke optužnice iznesu kako bismo mlade neobaviještene odvratili od priključivanja ekstremistima koji su se sinoć nalazili na ulicama", rekla je Nataša Kandić.

Ona dodaje da se u društvu mora stvoriti pozitivna klima da hapšenje Ratka Mladića ne bude na isti način praćeno tonom izdaje.

"To mora biti shvaćeno i prihvaćeno u društvu kao obaveza prema žrtvama, kao ispunjenje onoga što zakon, prije svega domaći, ali i međunarodne norme predviđaju i da niko ko je počinio ratne zločine ne može biti oslobođen krivične odgovornosti", kaže Nataša Kandić.

Nekadašnji predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić izručen je jutros Međunarodnom krivičnom tribunalu u Haagu.

Vojin Dimitrijević, direktor Beogradskog centra za ljudska prava, rekao je da smatra da je najopasnije bilo da se hapšenje Radovana Karadžića pretvori u unutrašnjopolitički događaj.

"Ne može se voditi logikom da ako ima nekih presuda koje su loše, da Tribunal treba ukinuti. Svi smo mi nezadovoljni nekim presudama naših sudova, pa nikome nije palo na pamet da se sud ukine", kazao je Dimitrijević.

On navodi da Karadžić nije običan optuženik.

"Ne može se o njemu raspravljati kao slučajnoj žrtvi ili pogrešno uhapšenom, on je centralna figura sukoba u BiH. Njegovo suđenje mora da bude vrlo ozbiljno vođeno", rekao je Dimitrijević.

On je ocijenio da je trenutak izručenja bio dobro izabran.

Novinar Miša Brkić izjavio je za B92 da je izručenje Radovana Karadžića bilo očekivano.

"Mislim da je bio posljednji trenutak jer farsa koju su njegovi advokati pravili cirkus prethodnih dana i predstavu za primitivni svijet i da je njihov posao da počnu ozbiljno da se bave odbranom Radovana Karadžića, ali tamo u Haagu", rekao je Brkić.

On navodi da je dobro što je vlast odmah poslala Karadžića u Haag, čim je istekao rok za žalbu.

"Srbija u ovom trenutku ima važnija posla nego da se bavi Radovanom Karadžićem", rekao je Brkić.