Regija
0

Reakcije na hašku presudu petorici srpskih funkcionera

FENA
Većina političara u Srbiji ocijenila je da su petorici bivših visokih srpskih funkcionera koji su u Haagu proglašeni krivim za ratne zločine na Kosovu izrečene previsoke kazne zatvora, dok rukovodstvo Kosova za sada izbjegava komentirati presudu.

Srbijanski premijer Mirko Cvetković izjavio je da su kazne neprimjereno visoke, "posebno ako se ima u vidu činjenica da je pred istim sudom oslobođen Ramush Haradinaj, nakon što su ubijen neki od svjedoka koji su mogli da ga inkriminiraju".

On je najavio da će Srbija pomoći osuđenima da se u skladu s pravilima Haškog suda (ICTY) žale na presudu u roku od 30 dana.

"Bez obzira na to neslaganje, mi principijelno podržavamo Haški sud i smatramo da svaki pojedinac i zločinac ima svoje ime i prezime", rekao je Cvetković.

Državni sekretar u srbijanskom ministarstvu za Kosovo Oliver Ivanović rekao da ne može vjerovati u pravičnost suda koji "tako drastično" kažnjava srpske generale, a ne kažnjava one na albanskoj strani koji su ratovali protiv Srba.

Ivanović je u izjavi za BBC rekao kako je potrebno da se Srbi suoče sa činjenicom da su u njihovo ime činjeni zločini, ali da je zarad pomirenja i budućnosti potrebno da se sa svojom prošlošću suoče i drugi narodi na prostoru bivše Jugoslavije i da svi koji su činili zločine snose adekvatne posljedice.

Predsjednik Nacionalnog savjeta Srbije za saradnju s ICTY-em Rasim Ljajić predviđa da će presuda "uticati na porast antihaškog raspoloženja u Srbiji".

"Neminovno je da će u našoj javnosti ova presuda izazvati poređenje s oslobađajućom presudom Ramushu Harajdinaju. To će dodatno pojačati utisak o dvostrukim aršinima ICTY-a", rekao je Ljajić.

Potpredsjednik vlade Srbije Ivica Dačić ocijenio je kako presuda potvrđuje "da je to od početka bio politički proces" koji je "služio legitimiranju mišljenja koje je i tada vladalo, i zbog čega je i bombardirana naša zemlja".

"Naše je stanovište, kao države, da treba kazniti sve one koji su počinili ratne zločine, ali apsolutno je sigurno da država Srbija nije sistematski vršila ni genocid, ni zločine nad drugim narodima", rekao je Dačić.

Glasnogovornik Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović ocijenio je da presuda ima za cilj da "opravda agresiju NATO-a na Srbiju i zločine koje su NATO i albanski teroristi počinili".

Lider Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić je pak rekao da u ICTY-u "nisu mogli naći individualne zločine, pa su optužili veliku grupu ljudu za zajednički zločinački poduhvat i birali na koliko će koga da osude".

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke u skupštini Srbije Dragan Todorović izjavio je da je presuda sramna i da su, prema računici SRS-a, Srbi pred ICTY-em do sada ukupno osuđeni na oko 920 godina.

"Vjerovatno će se ta cifra popeti na hiljadu godina, i to je potpun zločin koji su počinile prije svega SAD i EU protiv Srbije i srpskog naroda", rekao je Todorović.

Izricanje presude u Haagu u Prištini u četvrtak nije izazvalo veliku pažnju ni u medijima ni među političarima.

Radio-televizija Kosova je prenosila dio izricanja presude, a građani koji su to gledali u kafićima i restoranima novinarima su rekli da odluku ICTY-a doživljavaju kao satisfakciju, iako nedovoljnu, za patnje koje su preživjeli 1999. godine.

Na drugoj strani, jedna Albanka koja je izbjegla u Britaniju nakon što su joj srpske snage na sjeveru Kosova 1999. godine ubile nekoliko članova porodice, izrazila je u razgovoru za BBC razočaranje zbog oslobađajuće presude bivšem predsjedniku Srbije Milanu Milutinoviću.

Predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu rekao je u Washingtonu, gdje se sastao s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton, da prihvata presudu Haškog suda.

Potpredsjednik kosovske vlade Hajredin Kuchi ocijenio je da odluka sudskog vijeća predstavlja lekciju za sve one koji čine zločine protiv drugih naroda.