Regija
0

Razriješena pljačka 15 miliona kuna iz splitske pošte

FENA
Hrvatska policija je intenzivnim radom uz izvrsnu suradnju s obavještajnim službama i USKOK-om u cijelosti razjasnila pljačku više od 15 miliona kuna koje su razbojnici odnijeli 15. marta iz središta Hrvatskih pošta u Splitu, izvijestili su glavni ravnatelj hrvatske policije Marijan Benko i ravnatelj USKOK-a Dink Cvitan na današnjoj vanrednoj konferenciji za novinare.

Samo razbojstvo, rekao je Benko, počinila je grupa iz Srbije koja je uspjela pobjeći. Kod njihovih pomagača u Splitu i Kaštelima pronađeno je na jednome mjestu milion kuna, a u dva stana osumnjičenih pomagača 88.000 kuna te je očito da su im razbojnici za pomoć ostavili 10 posto opljačkanog novca.

Uz razjašnjenje tog slučaja, čija se kriminalistička obrada nastavlja s policijom Srbije i BiH, otkrivene su i skupine kriminalaca koje su se krile u Splitu jer im je druga grupa kriminalaca prijetila zbog neraščišćenih računa. Ti su obračuni spriječeni, rekao je Benko, ali činjenica je da svi ti zločinci imaju široku mrežu pomagača i da zločinačke organizacije ne poznaju granice.

Benko je izjavio da je završen prvi dio obrade i da drugi slijedi, dodajući da se u Splitu stalo na put međunarodnom organiziranom kriminalu.

Istražnome sucu Županijskoga suda u Splitu sutra će biti privedeno šest osumnjičenih osoba koje su privedene u Splitu i Kaštelima, uz zahtjev za njihov pritvor.

Policija je odbila priopćiti o kojim se osobama radi, ali se neslužbeno doznaje da je među uhićenima i čelnik kaštelanske HVIDR-e Jozo Certa, koji je i predsjednik županijske udruge nogometnih sudaca te sportski direktor Nogometnog kluba "Vala", a uhićeni su i njegov brat Ivan te njegov 18-godišnji sin. Benko i Cvitan su rekli da je tokom istrage privedeno više od sto ljudi, a neki su bili i na poligrafu.

Ravnatelj USKOK-a Cvitan je rekao da je riječ o organiziranoj skupini kriminalaca s područja više država. Tijekom istrage policija je premetnula 22 stana i poslovna prostora te pregledala 28 vozila, pri čemu je oduzela veću količinu oružja.

Zamjenik ravnatelja policije Ivan Nađ objasnio je da je pljačka izvedena tako da je pet maskiranih osoba naoružanih vatrenim oružjem ušlo kroz nezaključana vrata. Pljačkaši su najprije savladali prvog zaštitara i vezali ga, a zatim su liftom otišli na prvi kat, gdje je soba s novcem, gdje su svladali drugog zaštitara i službenike koji su bili na radnom mjestu. Nakon pljačke na izlasku su susreli trećeg zaštitara, kojeg su također savladali i zatim pobjegli džipom. Taj je džip 22. marta pronađen spaljen na Lećevici, a kriminalističkom obradom je utvrđeno da je bio ukraden u Sarajevu.