|

Razočarenje u Srbiji, oslobađanje Haradinaja očekivano

Razočarenje u Srbiji, oslobađanje Haradinaja očekivano
2
F
FENA
29.11.2012. u 13:46
23
komentara
2

dijeljenja
Razočarenje u Srbiji, oslobađanje Haradinaja očekivano Ramuš Haradinaj (Foto: AFP)
Oslobađajuća presuda Haaškog tribunala (ICTY) jednom od zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) i bivšem kosovskom premijeru Ramushu Haradinaju i dvojici njegovih saradnika, u Srbiji, sudeći prema naslovima i prvim izvještajima elektronskih medija, nije veliko iznenađenje, a dočekana je kao vijest koju je srbijanska javnost očekivala
Viješću o oslobađajućoj presudi Ramushu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju tokom prijepodneva počinju vijesti lokalnih televizijskih i radiostanica, a headline iz Haaga emitira se tokom redovnog programa.

Elektronski mediji, internet portali i web-zdanja srbijanske štampe izvještavaju u prvom valu uglavnom bez ekstremno negativnih komentara, uz tek nekoliko oštrijih naslova poput "Novi šamar iz Haaga - oslobođen i Haradinaj", "Haaški sud: Ubijanje Srba nije zločin - haaški sud oslobodio Ramuša Haradinaja i ortake iz OVK", "Skandal: Ramuš Haradinaj oslobođen, odmah ide u Prištinu", "Poslije Gotovine i Markača i Haradinaj oslobođen optužbi" ili samo "Oslobođen i Haradinaj" i "Haradinaj oslobođen".

Istovremeno, mediji izvještavaju da su kosovski Albanci na trgu Majke Tereze u centru Prištine euforično uz suze i vatromet dočekali oslobađajuću presudu bivšem zapovjedniku i da Kosovo slavi oslobađanje Haradinaja.

U Beogradu za sada nema službenih saopćenja državnog vrha, a prve reakcije nekolicine srbijanskih dužnosnika nižeg ranga samo podupiru dojam da je Srbija oslobađajuću presudu Haradinaju dočekala s mnogo manje iznenađenja nego oslobađanje hrvatskih generala Gotovine i Markača u Haagu 16. novembra.
Prijavi grešku


Komentari (23)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...