Skupština Srbije
0

Razmatranje deklaracije o osudi zločina nad Srbima

SRNA
Zgrada srbijanskog parlamenta (Foto: Arhiva/Sarajevo-x.com)
Zgrada srbijanskog parlamenta (Foto: Arhiva/Sarajevo-x.com)
Kolegij Skupštine Srbije razmatraće u srijedua Nacrt deklaracije o osudi zločina počinjenih nad Srbima, izjavila je šef poslaničkog kluba "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija.

Kolundžija je navela da će na sjednici biti riječi i o deklaraciji kojom se Srbija određuje prema zločinima počinjenim nad pripadnicima srpskog naroda u SFRJ i u vrijeme NATO bombardovanja.

Ona je rekla da tim dokumentom, koji je proslijeđen poslaničkim grupama, Srbija daje podršku institucijama za utvrđivanje pune istine o stradanju Srba i prikupljanju dokumentacije za procesuiranje počinilaca. 

Prema njenim riječima, deklaracija istovremeno treba da bude poziv drugim parlamentima zemalja u regionu da se odrede prema srpskim žrtvama.

Sjednica Kolegijuma Skupštine Srbije zakazana je za 14.30 sati.  

Skupština Srbije usvojila je 30. marta Deklaraciju o Srebrenici kojom najoštrije osuđuje zločin nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice u julu 1995. godine na način utvrđen presudom Međunarodnog suda pravde i traži i od ostalih država na prostoru bivše Jugoslavije da na isti način osude zločine nad srpskim narodom.