Regija
0

Različite reakcije na dogovor najviših srbijanskih dužnosnika

FENA
Dogovor predsjednika, premijera i predsjednika Skupštine Srbije postignut u ponedjeljak, prema kojem će vlada i skupština proglasiti pravno ništavnom eventualnu neovisnost Kosova, čime će se pokazati jedinstveni stav glede Kosova, izazvao je u utorak različite reakcije srbijanskih političara i analitičara.

Na trojnom sastanku predsjednika Borisa Tadića, premijera Vojislava Koštunice i predsjednika Skupštine Srbije Olivera Dulića dogovoreno je da se, "u slučaju protupravnog jednostranog proglašenja neovisnosti Kosova" donesu posebne odluke o poništavanju takvih "protupravnih akata".

Također je dogovoreno da se rasprava o političkom sporazumu s EU-om i Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju za sada odgodi.

Liberalno demokratska partija (LDP) Čedomira Jovanovića ocjenila je da je sporazumom o jedinstvenoj državnoj politici samo odgođena eskalacija krize u društvu, a kompromisom su ignorirani rezultati predsjedničkih izbora i proeuropsko raspoloženje građana.

"Ovo je truli kompromis s Vojislavom Koštunicom koji je najveća prepreka normalnoj europskoj budućnosti Srbije", navodi se u saopćenju LDP-a.

Stranka G17 Plus priopćila je u utorak da je za Srbiju u ovom trenutku najvažnija stabilnost i "adekvatan odgovor na izazove" u vezi s Kosovom, ali da se ne smije zaboraviti "da evropska budućnost Srbije nema alternativu". "Zato treba učiniti sve da se u što kraćem roku potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU-om, upozorila je ta stranka koja je dio Koštuničinog kabineta.

Analitičar i prvi čovjek Foruma za međuetničke odnose Dušan Janjić smatra da je dogovorom samo postignut kompromis o privremenom prestanku napada i optuživanja Tadića za izdaju i osporavanja njegove politike o Kosovu, ali ne i o tome što će biti s potpisivanjem sporazuma sa EU.

Prema Janjićevoj ocjeni, događanja na Kosovu "neće predstavljati novi udar na političku scenu u Srbiji već samo novu fazu u odvajanju Kosova", ukoliko Koštunica tu situaciju ne iskoristi da bi tražio rekonstrukciju vlade.

Zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić pozdravlja dogovor, ali i ocjenjuje da kriza u vladajućoj koaliciji u Srbiji nije otklonjena i da će, zbog ideoloških razlika stranaka članica, problem morati biti riješen održavanjem vanrednih parlamentarnih izbora.

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije u Skupštini Ivica Dačić također smatra da nesloga u vladajućoj koaliciji nije prevladana, ali je "učinjen pokušaj da Vlada ne padne baš u danima kada se očekuje proglašenje neovisnosti Kosova i Metohije".

"Ovo je samo još jedan time out za vladajuću koaliciju, ali je za državu dobro što je došlo do približavanja stavova oko važnih pitanja", izjavio je Dačić.