Patrick Robinson
0

'Razgovori sa predstavnicima Srbije su bili produktivni'

FENA
Predsjednik Haškog tribunala Patrick Robinson ocijenio je danas dvodnevne razgovore s predstavnicima srpskog pravosuđa kao izvanredne i produktivne, obećavši da će Tribunal ozbiljno razmotriti zahtjev Srbije da srpski državljani, osuđeni u Hagu, izdržavaju kaznu u svojoj zemlji.

"Pruženo mi je puno informacija o novom političkom raspoloženju koje pokreće Srbiju i čini je da bude više posvećena procesuiranju počinilaca ratnih zločina i da poboljša svoje odnose s Tribunalom. Tribunal pozdravlja ovo političko raspoloženje", kazao je Robinson.

On je u izjavi novinarima, poslije razgovora s predsjednikom Okružnog suda u Beogradu Sinišom Važićem, naveo da je pitanje koje je dominiralo tokom razgovora s predstavnicima srpskog pravosuđa bio zahtjev Srbije da srpski državljani, osuđeni u Hagu, izdržavaju kaznu u svojoj zemlji.

Robinson je naveo da su i Hrvati i Slovenci ponudili da osuđeni u Haškom tribunalu kazne izdržavanju u njihovim državama, pa će, kako je kazao, generalni sekretar UN i Haški tribunal ovo pitanje "razmotriti globalno".

"Glavna poteškoća u odobravanju ovih zahtjeva je to što Statut Haškog tribunala zabranjuje da se kazna izdržava u nekoj od država bivše Jugoslavije", kazao je Robinson, smatrajući da bi, poslije 16 godina od formiranja Tribunala, ovo pitanje trebalo da bude revidirano.

On je obećao da će prenijeti organima Haškog tribunala "koliko Srbija snažno o ovome razmišlja", navodeći da se u to uvjerio i tokom razgovora sa srpskom ministarskom pravde Snežanom Malović.

Robinson je rekao da će Haški tribunal ozbiljno razmotriti ovaj zahtjev Srbije, objasnivši da će, ukoliko se taj zahtjev odobri, organi Tribunala željeti da se uvjere da će se u Srbiji kazne izvršavati po najvišim standardima.

Kako je kazao predsjednik Tribunala, sa Važićem razgovarao i o regionalnoj saradnji, istakavši da je neophodan sporazum o takvoj saradnji i da je Tribunal spreman da pruži pomoć u realizaciji toga.

"Pored pozitivnih utisaka da se pravni sistem reformiše, kao neizbježan elemenat vladavine zakona i dalje ostaje mrlja na odnosu Tribunala i Srbije - na nerješeno pitanje dvojice haških bjegunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića", kazao je Robinson.

"Od apsolutno vitalnog značaja je da se ova mrlja otkloni, da se dvojica bjegunaca uhapse i prebace u Hag, kako bi im se sudilo", rekao je Robinson, prenosi Tanjug.