Regija
0

Razgovori o trgovini organima lica sa Kosova

SRNA
Dick Marty
Dick Marty
Specijalni izvjestilac Savjeta Evrope Dick Marty počinje danas dvodnevnu posjetu Srbiji, gdje će sa srpskim zvaničnicima razgovarati o slučaju trgovine ljudskim organima nestalih lica sa Kosova, javlja Radio-televizija Srbije.

Martiju će biti predstavljeni dosadašnji rezultati istrage o zločinima nad Srbima i ostalim nealbancima u predmetu trgovine ljudskim organima.

   Sudbina oko 550 Srba koje su pripadnici OVK oteli na Kosovu i Metohiji nepoznanica je već više od deset godina.

   Osim sa predstavnicima parlamenta Srbije, planirano je da Marty razgovara sa predstavnicima srpskog Tužilaštva za ratne zločine i Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih Srba sa Kosova i Metohije.

   Istraga srpskog Tužilaštva za ratne zločine došla je do brojnih materijalnih dokaza i iskaza skoro 130 svjedoka o otmicama oko 300 srpskih civila i Albanaca koji su završili u logorima OVK-a na sjeveru Albanije.

   Dosadašwa istraga pokazala je da su mnogi od kidnapovanih bili žrtve trgovine ljudskim organima.

   O zloglasnoj "žutoj kući" i ostalim lokacijama na sjeveru Albanije temeljita i koordinirana istraga nadležnih institucija Srbije, Albanije i međunarodne uprave na Kosmetu, rasvijetlila bi sudbinu mnogih nestalih Srba i drugih nealbanaca.
   Marty će posjetiti i Prištinu kao i, kako je ranije najavljeno, Albaniju.

   Očekuje se da će se razgovori odnositi na intenziviranje istrage o trgovini ljudskim organima, o čemu je pisala bivša glavna tužiteljica Haškog tribunala Carla del Ponte u knjzi "Lov, ja i ratni zločinci".