|

Razbijene ćelije za regrutovanje džihadista u Rijeci, Puli i Zagrebu

Razbijene ćelije za regrutovanje džihadista u Rijeci, Puli i Zagrebu
0
S
SRNA
9.12.2014. u 11:46
55
komentara
0

dijeljenja
Razbijene ćelije za regrutovanje džihadista u Rijeci, Puli i Zagrebu
Hrvatske tajne službe razbile su tri ćelije za regrutovanje potencijalnih džihadista u Rijeci, Puli i Zagrebu.
Isti izvor navodi da su ove ćelije trebale da budu osnov širih organizacija spremnih na širenje netolerancije i radikalizaciju i bile su pod diskretnim nadzornom tajne službe.

"Članovi ćelije nastojali su da se sastaju u potpunoj diskreciji, pa nisu koristili ni mobilne telefone", piše Jutarnji list.

Kada je procijenjeno da bi ove ćelije mogle predstavljati prijetnju Hrvatskoj, navodi list, tajna služba ih je razbila.

"Članovi ćelija su prestali da se sastaju, dio je otišao u inostranstvo, a njihovi ideolozi koji su dolazili iz drugih zemalja prestali su dolaziti u Hrvatsku", navodi list.

Praćenje potencijalnih džihadista, u saradnji sa hrvatskim tajnim službama, preuzele su tajne službe zemalja u kojima su se kasnije nalazili.

Navodi se da tajne službe u Hrvatskoj i dalje pažljivo prate sve pokušaje širenja islamističkih radikalnih ideja u zemlji, ali i u regionu, te da godinama rade na prevenciji odlazaka potencijalnih džihadista u borbe na području Bliskog istoka.

Čim tajne službe dobiju informacije da neko namjerava da krene u krizne zone, počinju sa pokušajem da ih od toga odgovore.

Hrvatski dnevnik piše da se situacija po tom pitanju pogoršala otkako su na području Iraka i Sirije ojačali teroristi ISIL-a, koji aktivno regrutuju mlade ljude sa područja Evrope i indoktrinacijom žele da im usade radikalne islamističke stavove, pa ih na kraju regrutuju kao borce za odlazak u rat.

U procesu zaustavljanja odlazaka potencijalnih džihadista u rat, hrvatske tajne službe sarađuju sa regionalnim tajnim službama, stranim tajnim službama, kao i obavještajcima iz islamskog svijeta.

Hrvatski obavještajci su uspješno odgovorili od toga nekoliko osoba koje su namjeravale da krenu u ratne zone. Riječ je, uglavnom, o vrlo mladim ljudima koji prolaze krizu identiteta i njih je ponekad teško odgovoriti od onoga što su zacrtali.

Kada su potencijalni islamistički borci identifikovani, tajne službe su sa tim ljudima razgovarale direktno ili preko porodice.

"To nije lako, jer i potencijalni džihadista i njegova porodica nastupaju nepoverljivo prema tajnim službama... Roditelji, za radikalizaciju svoje djece često saznaju posljednji ili onda kad je već prekasno", navodi Jutarnji list.
Prijavi grešku


Komentari (55)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...