{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Ratku Mladiću nema ni traga ni glasa"

S
21.9.2010. u 09:26
0
6
"Ratku Mladiću nema ni traga ni glasa"
0
"Ratku Mladiću nema ni traga ni glasa"
Ratko Mladić (Foto: Arhiv)
Vlasti Srbije čine sve da uhapse odbjeglog haškog optuženika Ratka Mladića, ali od njega nema ni traga ni glasa - piše "Blic", pozivajući se na izvor upućen u potragu.
Komentarišući upozorenje haškog tužioca Sergea Brammertza da je nezadovoljan učinkom Srbije kada je riječ o potrazi za Mladićem i da je zbog toga moguć naredni negativan izvještaj o saradnji sa Hagom, izvor lista dodaje da se ništa dramatično nije primijenilo u saradnji Beograda sa tim sudom od posljednjeg Brammertz ovog izvještaja.

"Zaplašen najavama iz Brisela da bi Srbija usled svoje kooperativnosti oko Kosova, mogla da dobije status kandidata bez hapšenja Mladića, Brammertz pokušava da vrati haško pitanje na sto", kaže izvor lista.

Šef Savjeta za saradnju Srbije sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić rekao je za "Blic" u internet izdanju da ne želi da ulazi u polemiku sa haškim tužiocem i dodao da u nedavnim pretresima pet stanova u Beogradu nije pronađen nijedan trag koji bi doveo do Mladića.

"Mi smo svesni da ćemo biti izloženi pritisku sve dok ne ispunimo hašku obavezu do kraja. Zato nastavljamo napore kako bi Mladić što pre bio uhapšen i izručen", rekao je Ljajić, dodajući da je nezahvalno davati bilo kakvu procjenu kada bi Mladić mogao biti uhapšen i izručen Tribunalu u Hagu.

Brammertz od juče otvoreno upozorava da je moguć njegov negativniji decembarski izvještaj o saradnji Srbije sa Tribunalom u Hagu ukoliko Srbi pokušaju da gurnu pod tepih ovo pitanje. On je tokom razgovora sa stranim dopisnicima u Hagu izjavio da "nije zadovoljan" saradnjom Srbije u pronalaženju i hapšenju Ratka Mladića i Gorana Hadžića i da vlasti u Beogradu "moraju učiniti više".

"Blic" piše da Brammertz dolazi u Beograd 8. novembra, a godišnji izvještaj predaje u decembru.

Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je za ovaj list da ne vjeruje da će novi Brammertzov izvještaj biti nepovoljniji od prethodnog, jer ne vidi razlog za to.

Dušan Ignjatović, direktor kancelarije Savjeta za saradnju sa Haškim tribunalom, kaže da izjava Sergea Brammertza predstavlja "upozorenje", ali da je ne treba "shvatiti dramatično".

Zamjenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je da srpsko tužilaštvo nastavlja saradnju sa Haškim tužilaštvom kako bi završilo ključnu međunarodnu obavezu - hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: