Vladimir Vukčević
0

"Ratko Mladić se vješto krije, ali će biti uhapšen"

SRNA
Vladimir Vukčević
Vladimir Vukčević
Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da se Ratko Mladić izuzetno vješto krije, ali da će biti uhapšen.

"On se krije i izlaže nas lošoj spoljnoj političkoj situaciji i relativizuje našu poziciju po pitanju Kosova i Metohije, EU i svih bitnih pitanja za budućnost Srbije", kaže Vukčević, koji je Mladića nazvao "kukavicom", jer "drži cijeli narod za taoce".

Vukčević je za "Večernje novosti" rekao da su mediji pogrešno protumačili ocjene glavnog haškog tužioca Sergea Brammertza kao nezadovoljstvo saradnjom Srbije, dodajući da su iz Haga dobijena uvjeravanja da je to "bio spontani razgovor sa novinarima, u kojem je svako od njih našao nešto zanimljivo".

Prema njegovim riječima, odgovornost za usporavanje i odlaganje završetka saradnje sa Tribunalom će se ispitivati možda kasnije, jer bi to sada, kada je cilj hapšenje Mladića i Hadžića, bilo "rasipanje energije i preusmeravanje aktivnosti". 

Vukčević je rekao da ne želi da veruje da postoje bilo kakve političke igre u vezi sa hapšenjem haških bjegunaca, navodeći da bi se Srbija trudila da ih uhapsi i da nije na putu ka EU. "Uz to, ne umem da se bavim zavereničkim teorijama da je ovaj nastup vezan za pritisak na Srbiju zbog Kosova", dodao je Vukčević.

U kabinetu Brammertza nisu željeli da komentarišu izjave koje je Bramertz dao novinarima u Hagu, navodeći da "Bramertz priprema posjetu Beogradu, gdje će se susresti sa vlastima vjerovatno u novembru, a u svakom slučaju prije narednog decembarskog izvještaja u Vijeću sigurnosti UN".

"Danas" piše da je za 3. decembar zakazano suđenje Bosiljki Mladić, supruzi haškog bjegunca Ratka Mladića zbog nedozvoljenog držanja oružja koje je pronađeno u njenom stanu prilikom nedavnih pretresa.
"Politika" piše da saradnja sa Hagom ostaje veoma važan uslov za ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom o kojoj će odlučivati holandski parlament i taj uslov će ostati tokom čitavog procesa evrointegracija.