|

"Ratko Mladić kao pokazatelj nefunkcionisanja države"

"Ratko Mladić kao pokazatelj nefunkcionisanja države"
0
F
FENA
21.2.2011. u 16:15
0
komentara
0

dijeljenja
"Ratko Mladić kao pokazatelj nefunkcionisanja države" Sonja Biserko
Izručenje Ratka Mladića Haškom tribunalu nije samo pitanje ratnih zločina, već i pokazatelj nefunkcionisanja države i neka vrsta odrednice za njen dalji razvoj, rečeno je u ponedjeljak na panel diskusiji "Slučaj Ratko Mladić, bezbjednosne strukture i evropska opcija".
U Mladićevom slučaju, postoje dvije opcije - da država zna gdje je i ne želi da ga uhapsi, ili ne zna gdje se on nalazi, što bi bio dokaz njene nesposobnosti, ocijenila je predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko, ističući da je njegovo hapšenje i dalje jedan od ključnih uslova za napredovanje Srbije ka Evropskoj uniji (EU).

Ona je ocijenila da nije postojalo dovoljno energičnosti i odlučnosti da se cijeli proces, započet u vrijeme demokratskih promjena, dovede do kraja i da je sadašnja kriza u kojoj se vlada nalazi upravo posljedica nepotpunog raskida s politikom Slobodana Miloševića.

Pitanje Ratka Mladića određuje i dalji put Srbije ka EU, jer se njegovo hapšenje navodi kao jedan od glavnih uslova pridruživanja, podsjetila je Biserko, dodajući da je za uspješnost tog procesa potrebno reformisati obavještajno-bezbjednosne strukture.

"Očekujem da tužilac Brammertz sada bude oštriji prilikom svoje posjete jer je glavno pitanje šta je interes Srbije i za šta će se vlast opredijeliti", dodala je ona.

Profesor Fakulteta bezbjednosti Zoran Dragišić ocijenio je da Srbija "nije talac Ratka Mladića već nesposobnih političkih elita koje ne posjeduju efikasne bezbjedno-obavještajne službe".

"Mladić je indikator nefunkcionisanja države i postavlja se pitanje kakvi su uopšte kapaciteti političke elite Srbije da povede zemlju ka EU", kazao je Dragišić, ističući da za hapšenje Mladića ne postoji glavni preduslov - volja i da vrijeme potrebno za njegovo hapšenje zavisi od rada nadležnih službi, javio je Tanjug.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.