Srbijansko tužilaštvo
0

Ratko Mladić iza rešetaka do kraja godine

SRNA
Tužilac Srbije za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je da ima pomaka u potrazi za Ratkom Mladićem i dodao da očekuje da će on biti uhapšen do kraja godine.

"Očekujemo to. Akcioni tim i državni vrh svakodnevno i uporno rade na ostvarenju konačnog cilja - da lociramo, uhapsimo i predemo Tribunalu Ratka Mladića i Gorana Hadžića", izjavio je Vukčević za "Večernje novosti".

Vukčević je rekao da je dobra koordinacija svih službi i državnih organa i da politička volja postoji, jer je "svaki dan odgađanja  veliki gubitak za Srbiju". 

On nije htio da odgovori na pitanje da li je tačno da je policija pronašla kompromitujuće CD-ove u stanu Radovana Karadžića, navodeći da "sve što je pronađeno i što se pronalazi u potrazi za haškim bjeguncima ostaje u domenu službene tajne".

Na pitanje da li je tužilaštvo učinilo sve što je moglo kako bivši komandant OVK Agim Čeku, kojeg Beograd sumnjiči za ratne zločine,  ne bi bio pušten kada ga uhapse u inostranstvu, Vukčević je rekao da tužilaštvo raspolaže određenim informacijama i dokazima protiv njega, ali da se politika miješa sa pravosudnim pitanjima i da "uticajni pojedinci vrše pritisak na Interpol". 

"Sa druge strane, dokazi protiv njega nisu prikupljani na način koji je kompatibilan sa međunarodnim standardima. Zato se događa da on bude protjerivan i prije nego što biva uhapšen", kaže Vukčević. 

Navodeći da bi predstavljalo  veliki problem da se isprave katastrofalni propusti tužilaštva koje je provodilo istragu krajem devedesetih godina 20. vijeka, Vukčević je dodao da bi se, ipak, uspjelo svesti slučaj "na realan predmet u kome postoji dovoljan stepen osnovane sumnje u njegovu odgovornost".