Jutarnji list
0

Ratka Mladića je odao prsten kojeg nije skidao ni u Srebrenici

FENA
"Jutarnji list", koji je prvi objavio vijest da je uhapšen Ratko Mladić, danas piše da je Mladića identificirao doušnik policije na osnovu njegovog prstena.

List piše da je BIA još prije nekoliko mjeseci utvrdila da bi se najtraženiji haški bjegunac mogao nalaziti u okolini Zrenjanina gdje žive i njegovi rođaci i o tome je obavijestila predsjednika Borisa Tadića i specijalno tužilaštvo za ratne zločine Srbije.

Prema tvrdnjama lista, tu informaciju Tadić je prenio glavnom haškom tužiocu Sergeu Brammertzu, koji ipak nije bio zadovoljan, već je insistirao na preciznom lociranju i hapšenju Mladića.

Situacija se, piše dalje "Jutarnji", potpuno preokrenula nakon što je policiji stigla dojava o Miloradu Komadiću, kao osobi koja bi mogla biti bjegunac Ratko Mladić.

Hrvatski list piše da je akcija hapšenja, koju su proveli specijalci, bila brza, a Mladić, koji je u kući, navodno, bio sam s rođakom, nije pružao otpor.

Ratko Mladić u Lazarevu je uočen, gotovo slučajno, nekoliko dana prije samog hapšenja. Odao ga je prsten pečatnjak s tamnim poludragim kamenom, od kojeg se nije odvajao ni sve vrijeme rata, pa ni tokom ratnih zločina u Srebrenici. Prsten je prepoznao policijski doušnik i potom izvijestio srpski MUP o lokaciji u Lazarevu, na kojoj se bjegunac skrivao pod lažnim imenom Milorad Komadić.

Ratko Mladić doslovno je uhvaćen na spavanju, a budući da nije imao tjelohranitelje niti je iko u kući bio naoružan, specijalci nisu naišli ni na kakav otpor, piše "Jutarnji".