Za vladavine Jadranke Kosor
0

Raste broj ljevičara u Hrvatskoj

SRNA
U Istri, Primorju i Gorskom Kotaru u Hrvatskoj 57 posto stanovnika ove godine izjasnilo se kao ljevičari, pokazuju rezultati ankete koju je proveo Centar za istraživanje tržišta iz Zagreba /GfK/. Stranke desne orijentacije podržava 31 odsto sadašnjih stanovnika Like, Korduna i Banovine. U zagrebačkoj regiji, sjevernoj Hrvatskoj i Slavoniji ljevičara je oko 37 odsto, prenose hrvatski mediji.

Pristalica centra najviše je u Dalmaciji - 48 posto ukupnog stanovništva, te Zagrebu i okolini 40 posto, a najviše ih je u grupi između 20 i 30 godina, i to oko 44 posto, te onih od 50 do 60 godina, oko 40 posto.

Ljevičara je najviše među starijima od 60 godina, oko 42 posto, i među onima od 20 do 24 godine oko 37 posto. Najviše desničara je starosti između 40 i 50 godina i to oko 28 posto. 

Pred kraj vlade Ive Sanadera i mandata Jadranke Kosor broj ljevičara povećan je na čak 34 posto. 

U Hrvatskoj se u proteklih 15 godina bitno promijenio udio Hrvata koji se opredjeljuju kao ljevičari, desničari i oni koji se smatraju pristalicma centra, kojih je 1995. godine bilo čak 55 posto, dok se vremenom njihov broj smanjio, a povećao se udio ljevičara i desničara u Hrvatskoj.