Hrvatska
0

Rast Save za pet centimetara u sat vremena

SRNA
Foto: Danas.hr
Foto: Danas.hr
Rijeka Sava se u Zagrebu izlila iz korita i došla do nasipa, a njen vodostaj raste od tri do pet centimetara u sat vremena, javljaju hrvatski mediji.

Nevrijeme koje je počelo juče i donijelo veliku količinu pljuskova, posebno na sjeveru Hrvatske, uzrokovalo je dramatičan rast vodostaja Save, pa je policija u Zagrebu zatvorila saobraćaj preko kanala Sava - Odra.

Riječ je o Karlovačkoj cesti i Ulici dr Luje Naletelića kroz naselje Blato u Zagrebu. Mediji navode da će biti zatvorene i drugi lokalni putevi između Jankomira i Velike Gorice, a očekuje se i proglašenje vanrednih mjera odbrane od poplave.

Zamjenik rukovodioca odbrane od poplave za sliv Save Dražen Budišić rekao je da su oko 18.00 časova na slivu Save uzvodno od Zagreba još na snazi redovne mjere od poplave, dok je u Zagrebu pripremno stanje.

Za razliku od Hrvatske, u Sloveniji je već proglašen najveći stepen pripravnosti.

Slovenačka Agencija za zaštitu okoline upozorila je stanovništvo da najgore tek dolazi i da nema mjesta opuštanju. 

Meteorolozi tvrde da će jaka kiša nastaviti padati i tokom noći sa subote na nedjelju i sve do sredine nedjelje, a u južnim i zapadnim dijelovima zemlje očekuju novih 200 do 300 litara kiše po kvadratnom metru.  U Ljubljani je palo oko 400 litara kiše po kvadratnom metru.
Količina padavina uzrokovala je izlijevanje rijeka i vodotokova u blizini Celja, Zagorja, Ljubljane i Ajdovščine. Pojedina mjesta već su evakuisana, a slovenački mediji prenose  da su zatvoreni i pojedini putevi u predgrađu Ljubljane nakon što se izlila rijeka Ljubljanica.

Najkritičnije stanje je na području Celja, gdje se iz korita izlila rijeka Savinja, a poplavljen je i zapadni dio Ljubljane, a 3 000 domaćinstava je zbog straha od strujnog udara ostalo bez električne energije. 

Zbog kiše koja pada posljednja tri dana i poplava u Ljubljani, ali i u drugim većim slovenačkim gradovima otkazana su sva sportska dešavanja, a oko 17.00 časova nestao je televizijski prenos i prekinute su internet veze.