Hrvatska
0

Raspušten Hrvatski sabor, vanredni izbor 4. decembra

FENA
Hrvatski sabor donio je danas Odluku o raspuštanju kojom je zaključen rad šestog saziva parlamenta, a na osnovu koje predsjednik Republike Hrvatske raspisuje izbore za sastav novog Parlamenta, koje je vladajuća koalicija najavila za 4. decembra ove godine.

Za Odluku o raspuštanju glasalo je 135 zastupnika, jedan je bio suzdržan (HDZ-ovac Dragan Vukić), te jedan protiv (manjinski zastupnik Nazif Memedi).

Prijedlog Odluke o raspuštanju Hrvatskoga sabora podnijeli su vladajući klubovi HDZ-a, HSS-a, SDSS-a, nacionalnih manjina te nezavisnih zastupnika.

Ustav propisuje da se zastupnici u Hrvatski sabor biraju na mandat od četiri godine, te da se izbori za novi saziv parlamenta održavaju najkasnije u roku 60 dana od isteka mandata ili raspuštanja Sabora.

S obzirom na to da su izbori za sedmi saziv Hrvatskog sabora najavljeni za 4. decembar ove godine, Odbor je predložio, a Sabor danas i izglasao odluku o svom raspuštanju koja na snagu stupa danom donošenja.

Raspuštanjem Sabora, prema odredbama saborskog Poslovnika, mandat zastupnicima se nastavlja, a prestaje danom konstituiranja novoga saziva.

Nakon raspuštanja Sabora, predsjednik države donosi odluku o raspisivanju izbora za sastav novoga parlamenta.

Nakon što predsjednik raspiše izbore počinje teći rok od 14 dana za predaju i verifikaciju kandidacijskih lista Državnoj izbornoj komisiji RH.

Od dana raspisivanja do dana održavanja izbora mora proteći najmanje 30 dana, u okviru kojih se održava i službena predizborna kampanja.

U skladu sa Zakonom o postupku primopredaje vlasti, od dana raspisivanja izbora Vlada ne smije donositi odluke o imenovanjima na dužnosti, osim, s izuzetkom radi osiguranja nesmetanog rada državnih tijela, imenovati vršitelje dužnosti.

Tzv. tehnička vlada ne smije ni zaključivati ugovore značajnije vrijednosti, osim ako bi njihovo nezaključivanje prouzročilo znatnu materijalnu štetu, odnosno ako je zaključivanje ugovora nužno radi ispunjenja međunarodnih obaveza i to za poslove za koje se pretpostavlja da će biti okončani do stupanja na dužnost nove vlade. Svaki ugovor zaključen suprotno navedenim odredbama smatra se ništavnim.

U danas raspušteni šesti saziv Hrvatskog sabora na prošlim je hrvatskim parlamentarnim izborima, koji su održani 25. novembra 2007., izabrano 153 zastupnika. Najviše zastupnika u parlamentu, 66, tada je dobio HDZ, SDP je dobio 56 zastupnika, HNS 7, HSS 6, 8 mandata dobili su zastupnici nacionalnih manjina, od kojih 3 SDSS, po tri zastupnika imali su IDS i HDSSB, HSLS je imao dva, a HSP i HSU po jednog zastupnika.