|

Raspisani izbori za predsjednika Republike Hrvatske

Raspisani izbori za predsjednika Republike Hrvatske
0
F
FENA
20.11.2014. u 11:52
5
komentara
0

dijeljenja
Raspisani izbori za predsjednika Republike Hrvatske
Vlada Republike Hrvatske je u četvrtak na sjednici raspisala izbore za predsjednika Republike za nedjelju, 28. decembra, a svi rokovi za obavljanje izbornih radnji počet će teći od 24. novembra.
"Vlada raspisuje izbore za predsjednika Republike koji će se održati u nedjelju 28. decembra, a izborni rokovi, odnosno odluka će stupiti na snagu 24. novembra", kratko je rekao ministar uprave RH Arsen Bauk.

Vlada je donijela i odluku o visini naknade troškova izborne kampanje za predsjedničke izbore, koja bi za kandidata ili kandidatkinju s najvećim brojem dobijenih glasova u prvom izbornom krugu iznosila milion kuna.

"Određuje se da kandidat koji dobije najveći broj glasova dobije naknadu troškova od milion kuna, a ostali kandidati koji su dobili preko 10 posto glasova, razmjerno broju dobijenih glasova u odnosu na prvog kandidata, u drugom krugu 20 posto od iznosa naknade utvrđene u prvom krugu", izvijestio je Bauk.

Za pokriće troškova izbora i visinu naknade troškova izborne kampanje osigurano je ukupno 8 miliona kuna.

Pravo biti biran, odnosno kandidirati se predsjednika Republike imaju svi punoljetni državljani Hrvatske. Kandidate mogu predlagati političke stranke registrirane u Hrvatskoj, jedna ili više političkih stranaka zajedno, kao i birači. Bez obzira na to ko predlaže kandidata za predsjednika, mora prikupiti najmanje 10 hiljada potpisa birača koji podržavaju njegovu kandidaturu. Svaki birač može svojim potpisom podržati samo jednog kandidata.

Predsjedničke kandidature zasad su najavili aktualni predsjednik Ivo Josipović, HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović, Milan Kujundžić ispred Saveza za Hrvatsku te bivši čelnik HSP-a Anto Đapić i stečajni upravitelj Ivan Rude.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...