The Guardian
0

Rasformirati skup i nesposoban EULEX

FENA
Očekivanja da će misija EULEX na Kosovu pokazati da je uspješna zajednička vanjska politika Evropske unije (EU) moguća bila su pretjerana, jer je EU uvijek bila podjeljena po pitanju Kosova, ocijenio je u subotu britanski The Guardian.

List navodi i da ova, inače preskupa misija, u najskorije vrijeme treba da bude reformisana, jer trenutno predstavlja "blistav simbol nesposobnosti".

Kao najveća civilna misija EU-a, EULEX je trebalo da dokaže da je uspješna zajednička vanjska politika Unije moguća. To je bilo pretjerano očekivanje, jer je EU uvijek bila podjeljena po pitanju Kosova - pet njenih članica nisu priznale spornu kosovsku nezavisnost, pa je misija postala zamjena za zajedničku politiku, navodi Guardian.

Britanski list ističe i da je misija preskupa, jer iako daje samo po jednog policajca, sudiju i tužioca na 1.000 stanovnika Kosova i djelujući na tako maloj površini, godišnje košta oko 100 miliona eura.

Guardian ocjenjuje i da se misija EU do sada pokazala kao nesposobna, jer umjesto da poboljša vladavinu prava na Kosovu i političku stabilnost na Balkanu, za tri godine nije postigla skoro ništa, osim što je pokrenuto nekoliko većih istraga.

Kao jedan od primjera nesposobnosti EULEX-a, Guardian navodi izvještaj izvjestioca Vijeća Evrope Dicka Martija u kojem je Hashim Thaci optužen za trgovinu ljudskim organima i druge zločine tokom sukoba na Kosovu - poslije kojeg je EULEX "obuzela panika", dok zvaničnici misije tvrde da o ovome nisu znali ništa.

  • Tek pod pritiskom Bruxellesa, Martija i svjetskih medija, EULEX je najavio opštirnu istragu o tom pitanju, zaključuje britanski list.