ICTY
0

Ramush Haradinaj na slobodi za praznike

FENA
Ramush Haradinaj
Ramush Haradinaj
Haški tribunal (ICTY) odobrio je zahtjev bivšeg zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramusha Haradinaja da bude privremeno pušten na slobodu tokom zimske stanke u radu tog suda.

Isti zahtjev, međutim, nije odobren njegovom saborcu Ljahi Brahimaju, saopćio je ICTY.

Haradinaj je zatražio privremeno puštanje na slobodu zbog rođenja djeteta, koje se očekuje početkom januara. Haški tribunal neće raditi od 17. decembra do 14. januara iduće godine.

Haradinajevu zahtjevu usprotivilo se Tužilaštvo jer bi, kako su naveli, to ugrozilo integritet novog suđenja. U navodima Tužilaštva se ističe da zastrašivanje svjedoka na Kosovu i dalje predstavlja značajan probleme u osiguravanju svjedočenja i da Haradinajeva popularnost u međuvremenu nije umanjena.

Međutim, Sudsko vijeće je navelo da Haradinaj ne predstavlja prijetnju po žrtve, svjedoke ili neke druge osobe, dok je za Brahimaja navedeno da bi bude li privremeno pušten na slobodu, mogao predstavljati prijetnju po žrtve ili svjedoke.

Suđenje Haradinaju i njegovim suradnicima Idrizu Balji i Brahimaju djelomično će biti ponovljeno zbog prijetnji svjedocima, prenio je Tanjug.

Prvostupanjskom presudom od aprila 2008. godine Haradinaj i drugooptuženi Baljaj oslobođeni su krivnje po svih 37 tačaka optužnice za zločine nad Srbima, Romima i Albancima širom Dečana 1998., dok je trećeoptuženi Brahimaj osuđen na šest godina zatvora zbog okrutnog postupanja prema zarobljenicima u logoru OVK-a u selu Jablanica.

Novo suđenje trebalo bi početi krajem januara 2011. godine.