Bivši lider UČK
140

Ramush Haradinaj izabran za premijera Kosova

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj novi je kosovski premijer.

Haradinajeva vlada je u parlamentu od 120 poslanika izabrana sa 62 glasa, jednim više od neophodne većine i bez rasprave, a imat će 21 ministarstvo, dok će od toga tri, za povratak, lokalnu samoupravu i poljoprivredu voditi Srbi, prenosi Blic.rs.

Iz protesta što se na glasanje prešlo bez rasprave, poslanici, Demokratskog saveza Kosova bivšeg premijera Ise Mustafe i pokreta Samoopredeljenje napustili su sednicu, a premijer i ministri su odmah zatim položili zakletvu.

Ranije večeras, devet poslanika Srpske liste stiglo je oko 19 sati u zgradu Skupštine Kosova, što je omogućilo da sjednica bude nastavljena, nakon što je predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veselji oko 17.30 sati proglasio pauzu od 15 minuta kako bi se konsultovao sa predsjednicima poslaničkih grupa u vezi sa zahtjevima Samoopredjeljenja i koalicije oko DSK da ne bude rasprave, već da se odmah ide na glasanje za izbor premijera i Vlade Kosova.

Inače, Srpska lista će, kako je najavljeno, imati tri ministarstva u kosovskoj vladi: Ministarstvo za povratak i zajednice, lokalnu samoupravu i poljoprivredu, a prištinski mediji su pisali da su oni dobili saglasnost Beograda da podrži vladu Ramuša Haradinaja.

Ranije danas, mandatar Ramush Haradinaj u kraćem obraćanju je iznio program na kojem će se fokusirati njegov kabinet.

"Unutrašnja stabilnost zemlje, ekonomsko i političko jačanje, unutrašnje reforme i uspostavljanje potpune vlasti institucija sistema na cijeloj teritoriji Kosova su prioriteti", rekao je Haradinaj.