Regija
0

Ram Manaj za predsjednika Kosova

SRNA
Ram Manaj
Ram Manaj
Demokratski savez Kosova (DSK) odlučio je, poslije konsultacija unutar stranke, da za predsjednika Kosova predloži sadašnjeg zamjenika premijera Rama Manaja. Manaj će biti predložen kao kandidat, ukoliko Demokratska partija Kosova (DPK) Hašima Tačija želi da nastavi koaliciju sa DSK-om.

Prema navodima prištinske TV stanice "Rokum", Manaj će biti predložen kao kandidat, ukoliko Tačijeva stranka želi da nastavi koaliciju sa DSK-om do aprila sljedeće godine, kada su mogući prijevremeni parlamentarni izbori na Kosovu.

Raskid koalicije DSK-DPK je i dalje moguć, naročito poslije zahlađenja odnosa između bivšeg predsjednika Fatmira Sejdiua i Tačija.

Sejdiu je podnio ostavku u ponedjeljak, 27. septembra, pošto je Ustavni sud Kosova ocijenio da je, vršeći istovremeno funkcije predsjednika Kosova i predsjednika stranke, prekršio Ustav.

Poslije njegove ostavke, Kosovo je ušlo u institucionalnu krizu, jer nema političkog balansa u vrhu vladajuće koalicije.

Ram Manaj je rođen 24. jula 1954. godine u selu Glarevo - opština Klina na Kosovu. Od januara 2008. godine nalazi se na položaju zamjenika premijera Vlade Republike Kosovo. U trećem sazivu je izabran za poslanika Skupštine Kosova.

Od 1990. godine počinje njegova politička djelatnost u Demokratskom savezu Kosova. Od 2006. do 2008. godine je bio visoki političko-pravni savjetnik predsjednika Skupštine Kosova. Predsjednik Skupštine opštine Klina je bio od 2001. do 2006. godine.

Završio je pravni fakultet. Oženjen je i ima četvoro djece.