{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Rakija i besplatni ručkovi uticali su na Daytonski sporazum"

S
29.3.2010. u 19:55
0
12
"Rakija i besplatni ručkovi uticali su na Daytonski sporazum"
0
"Rakija i besplatni ručkovi uticali su na Daytonski sporazum"
Gostujući u emisiji "Balkanskom ulicom" Radio-televizije Srbije, ratni predsjednik Crne Gore i najbliži saradnik ratnog zločinca Slobodana Miloševića pričao je i o tome kako su glavni aduti srpskog pregovaračkog tima na pregovorima u Daytonu bili rakija viljamovka i besplatni ručkovi.
"Nismo imali mnogo aduta, situacija u Bosni je bila takva kakva jeste, i jedino smo imali sanduk viljamovke i Amerikance smo pozivali na besplatan ručak. Amerikancu je 20 dolara mnogo, i kada ga pozovete na ručak gdje može uzeti šta god hoće i zna da ćete mu vi sve platiti, to ima nevjerovatan uticaj", ispričao je Bulatović u emisiji.

Dodao je kako su u bazi svi uglavnom jeli u vojničkoj menzi gdje je sa ostalima čak i tadašnji državni sekretar SAD-a Warren Christopher stajao u redu za hranu.

"Mi smo ih pozivali u oficirski klub gdje smo im plaćali ručak, i tu smo imali priliku sa svima njima da razgovaramo. Pored toga, u bazu u kojoj je alkohol zabranjen uspjeli smo unijeti viljamovku tako što smo rekli da se radi o bezalkoholnom piću", kazao je Bulatović, te dodao da su ručkovi i viljamovka imali mnogo uticaja na kompletan tok pregovora. Dodao je da je on nakon iscrpljujućih pregovora spas svakodnevno nalazio u kojoj čašici whiskyja kako bi se rasteretio od prethodnog, i pripremio za sljedeći dan jer ga je bilo strah.

"Ne zaboravite, mi smo u bazi bili 24 dana na iscrpljujućim pregovorima, a dogovor smo postigli 23. dana", prisjetio se Bulatović. Kazao je kako je duboko ubijeđen da je Milošević nepravedno optužen i da nije kriv ni za kakve zloćine, te da je sa zadovoljstvom otišao na suđenje u haag gdje je svjedočio kao svjedok odbrane.

Bulatović u vrijeme rata najbliži Miloševićev saradnik, bio je i predsjednik vlade Savezne Republike Jugoslavije. Sa svojim političkim saradnicima Milom Đukanovićem i Svetozarom Marovićem tokom 1989. godine preuzeo je kontrolu nad Komunističkom partijom Crne Gore koja s vremenom prerasta u Demokratsku Partiju Socijalista (DPS).

Tokom 1996. godine sukobio se sa Đukanovićem i Marovićem koji se počinju distancirati od politike Miloševića kojeg je Bulatović nastavio podržavati sve do sloma njegovog sistema.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: