Regija
0

Radovan Karadžić na putu za Hag

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ratni lider bosanskih Srba i najtraženiji haški optuženik Radovan Karadžić izručen je noćas Međunarodnom krivičnom tribunalu za bivšu Jugoslaviju u Hagu. Rano jutros oko 4 h Karadžić je avionom odletio iz Beograda i sletio oko 6.30 u Roterdam, odakle će helikopterom biti prebačen u pritvorsku jedinicu u Sheveningenu.

Odluku o izručenju Radovana Karadžića potpisala je, u skladu sa Zakonom o saradnji sa Haškim tribunalom, ministarka pravde Snežana Malović.

Istražni sudija Vijeća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu Milan Dilparić saslušao je uhapšenika u noći između ponedeljka i utorka, 22. jula, i donio rješenje o ispunjenosti uslova za izručenje Tribunalu.

Rok za žalbu na to rješenje, koju po zakonu razmatra vanraspravno krivično vijeće, istekao je u ponoć u petak, 25. jula, a žalba se do tog roka mogla poslati i poštom. Karadžićev advokat Svetozar Vujačić, međutim, nije želio da potvrdi da li je uopšte, kada i odakle uputio žalbu.

Sud je čekao dva dana "razumnog roka" da pošta stigne. Pošto žalbe nije bilo, stekli su se uslovi da ministarka pravde potpiše odluku o izručenju.