Regija
0

Radnički štrajkovi ispred zgrade Vlade Crne Gore

FENA
Radnici više firmi održali su danas odvojene proteste ispred zgrade Vlade Crne Gore zahtijevajući da im se isplate zaostale zarade.

Više od 30 radnika nikšićke Livnice poručilo je da su gladni, jer već godinu ne primaju plaće i kao krajnji potez najavili štrajk glađu.

Radnici Livnice doputovali su jutros u Podgoricu kako bi svoj protest izrazili tokom zasjedanja vlade, a njihovi zahtjevi su donošenje socijalnog programa, kao i obeštećenje za prethodni periodu.

Oni štrajkaju gotovo godinu, tražeći da italijanski vlasnik kompanije pokrene proizvodnju.

Sindikat Livnice uputio je pismo premijeru Milu Đukanoviću u kome je zatražio da se "stavi tačka" na situaciju u toj fabrici i da se omogući rešenje za izlaz iz nje.

Predsjednica Sindikata Angelina Mušikić je kao krajnji potez, ukoliko ne budu ispunjeni zahtjevi, najavila štrajk glađu.

"Mi to moramo, jer je to kraj. Državljanin, na žalost Crne Gore, morat će to sebi da priušti. Znači, moramo to da uradimo, jer više ovako ne možemo da živimo", rekla je ona. Radnicima se za sve vrijeme protesta niko iz vlade nije obratio.

Preko puta zgrade vlade ponovo su danas štrajkali i radnici "Radoja Dakića" koji od protesta, kako tvrde, neće odustati do ispunjenja zahtjeva.

Radnici "Radoja Dakića" traže isplatu dugovanja od 27 miliona eura, za koje postoji sudska odluka, prenio je Tanjug.

Predsjednik Koordinacionog odbora Miomir Bulatović kazao je da im se još niko od nadležnih nije obratio.

"Nema nikakvog oglašavanja, a posjedujemo izvršne sudske presude i proteklo je tri godine, a one se još ne realiziraju. U najmanju ruku smo očekivali da će nas u Ministarstvu pravde primiti", rekao je on.

Ispred Vlade Crne Gore za danas popodne najavljen je i štrajk radnika Prerade, koji su dolazak najavili sa članovima porodica.