Regija
0

Radikali uskoro predstavljaju svoju rezoluciju o Kosovu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Srpska radikalna stranka narednih dana predstavit će svoju rezoluciju kojom je predloženo definiranje odnosa sa zemljama i organizacijama koje priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, najavio je danas generalni sekretar te stranke Aleksandar Vučić.

On je na konferenciji za novinare rekao da će u rezoluciji SRS-a biti navedeno da je Srbija spremna da bude dio evropskih integracija, ali uz uvjet da se poštuje njen teritorijalni integritet i da će biti zahtijevano povlačenje protupravne Misije EU sa Kosova.

Vučić je istakao da bi to trebalo da bude stav svih političkih činilaca u Srbiji i da stoga za rezoluciju očekuje podršku svih stranaka.

"Očekujem podršku od svih, jer ono što će pisati u rezoluciji samo je izvedeno iz Ustava Srbije", rekao je Vučić i dodao da će SRS o vođenju jedinstvene politike oko Kosova i budućih akcija razgovarati sa svim političkim faktorima u državi.

Vučić je ponovio zahtjev radikala za održavanjem hitne sjednice Skupštine Srbije na kojoj bi bio razmotren Akcioni plan Vlade Srbije.

Od proglašenja nezavisnosti Kosova prošlo je više od deset dana, a još uvijek nisu poznate vladine mjere kao ni šta Vlada Srbije radi po tom pitanju, naglasio je Vučić i ocijenio da je to dokaz da stranke vladajuće koalicije ne mogu ni o čemu da se dogovore.

Redovno zasjedanje Skupštine Srbije treba da počne prvog radnog dana u martu.

Vučić je još rekao da miting protiv nezavisnosti Kosova "Kosovo je Srbija", koji je održan 21. februara u Beogradu, nije kraj borbe za "južnu srpsku pokrajinu" i da će SRS sa ostalim ključnim političkim faktorima, Demokratskom strankom i Demokratskom strankom Srbije, koordinirati buduće akcije u vezi sa Kosovom, javio je Tanjug.

On je dodao da će radikali, ukoliko dogovor sa te dvije stranke ne bude bio moguć, sami raditi na tim akcijama i dodao da je moguće da će 24. marta biti organiziran protest, ali da će ih možda biti i prije tog datuma.