Srbija
0

Radikali prijete Tadiću zbog izdaje

FENA
Srpska radikalna stranka (SRS) poručila je Borisu Tadiću da može da prođe kao Obrenović i Zoran Đinđić zbog izdaje.

Vjerica Radeta, visoka funkcionerka SRS-a, poslanica radikala u Skupštini i predstavnica Srbije u Vijeću Evrope, uputila je prijetnje predsjedniku Srbije, javili su u petak beogradski mediji.

"U Srbiji se izdaja nikada nije praštala", rekla je Radeta na pres-konferenciji u Beogradu. Za proteste protiv hapšenja Radovana Karadžića funkcionerka radikala je rekla da su usmjereni protiv Tadićeve diktature.

Hapšenje haškog optuženika i vraćanje srpskih ambasadora u zemlje EU-a, u petak su bili povod za to da se na pres-konferencije SRS ponovo čuju riječi poput izdajnika, prokletstva i kazne.

"Podsjećamo i Borisa Tadića, žutog diktatora, da se u Srbiji izdaja nikada nije praštala. Ne prijetimo, ali upozoravamo na prokletstvo koje je sve izdajnike u srpskoj istoriji pratilo. Podsjećamo na krah dinastije Obrenović i rekla bih sadašnjim vlastodršcima da možda neće svi imati sreću Zorana Đinđića. Bog kažnjava do sedmog koljena i o tome bi trebalo da vode računa", rekla je Vjerica Radeta.

Na ovu izjavu Vjerice Radete burno su reagovali i novinari domaćih i stranih medija, koji su tražili da pojasni šta znači poređenje sudbine, kako ih zove, izdajnika s dinastijom Obrenovića, koji su u majskom prevratu ubijeni.

Ona je dodala da SRS poziva Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) i njene velikodostojnike da se izjasne jer jedino oni imaju pravo i obavezu po crkvenim kanonima da izdajnike srpstva izopšte iz SPC-a i da ih anatemišu.

Na pitanje novinara da li misli da takve izjave funkiconera radikala pozivaju na linč pojedinih političara i novinara koje SRS naziva prorežimskim i izdajničkim, Radeta kaže da se njena stranka na demokratski način bori protiv vladajućeg režima i ne misli da njene izjave i izjave ostalih članova SRS-a podgrevaju atmosferu linča novinara u Beogradu.

Radeta kaže da SRS nikome ne prijeti i da su protesti u Beogradu protest zbog hapšenja Radovana Karadžića, koji se, kako kaže, uvijek završava mirnom šetnjom.

"Da li ja vama djelujem da sam pijana ili maloumna? Ja sam vrlo svijesna onoga što govorim. A da li ste onda zapazili da sam zamolila Borisa Tadića da ne šalje provokatore", rekla je ona.

Ona objašnjava da nije primjetila da je bilo koji nacionalista ili navijač napao novinare. Ona kaže da su to provokatori koje je poslao Boris Tadić.

Radikali kažu da će nastaviti s protestima i da će u tome tražiti podršku DSS-a, NS-a, ali i dijela glasača SPS-a. Podršku protestima je i najavio DSS kao i nova Srbija.