Regija
0

Radikal Nikolić predlaže Tadića i Koštunici sporazum o zaštiti svih ulaganja u Srbiji

FENA
Zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke (SRS) Tomislav Nikolić uputio je liderima Demokratske stranke (DS) i Demokratske stranke Srbije (DSS) Borisu Tadiću i Vojislavu.

Koštunici prijedlog sporazuma kojim bi se jamčila "apsolutna sloboda ulaganja" i potpuna pravna sigurnost za sve dosadašnje investicije u Srbiji.

U predloženom sporazumu, dostavljenom u petak agenciji Beta, navodi se da su Srbiji "potrebna značajna strana i domaća ulaganja, kako bi mogla ostvariti snažan ekonomski razvoj i gospodarski rast".

Predloženim sporazumom iskazuju se jamstva za "apsolutnu slobodu ulaganja u sve investicijske destinacije i potpunu pravnu sigurnost i pravnu zaštitu u pogledu svih prava stečenih dosadašnjim i budućim ulaganjem".

"Srbija će omogućiti investitorima olakšavanje procedura za dobivanje neophodne dokumentacije za početak obavljanja djelatnosti", navodi se u dokumentu i dodaje da će se Srbija zalagati za razvoj konkurentskih odnosa i neće favorizirati bilo koje domaće ili strane tvrtke.

U prijedlogu se navodi i da će Srbija voditi nemilosrdnu borbu protiv svih vidova korupcije i kriminala, kao i da državni organi neće dovoditi u pitanje do sada ostvarene investicijske procese, "osim u slučaju kada se radi o najtežem kršenju zakona".

Svi strani i domaći ulagači će imati potpunu zaštitu, dodaje se, od svih "pritisaka, ucjena i pokušaja da se protuzakonito naruši njihovo poslovanje", a intenzivirat će se suradnja državnih organa s Udruženjem stranih investitora i zajednički rad na novim zakonskim rješenjima koja će omogućiti liberalniji pristup stranih ulagača domaćem tržištu.

Čelnik radikala Nikolić kazao je, gostujući u četvrtak navečer na Televiziji Pink, da je taj sporazum predložio kako bi se tri najveće stranke u Srbiji obvezale na zaštitu stranog kapitala u Srbiji, s obzirom na, kako je rekao, "prljavu kampanju" protiv SRS da će zemlja, u slučaju pobjede te stranke na predstojećim parlamentarnim izborima 11. svibnja, ući u samoizolaciju.