{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Radije osam godina u Zenici nego dan u Hrvatskoj"

S
28.8.2010. u 14:49
0
3
"Radije osam godina u Zenici nego dan u Hrvatskoj"
0
"Radije osam godina u Zenici nego dan u Hrvatskoj"
Branimir Glavaš (Foto: Arhiv/Reuters)
Ratni zločinac Branimir Glavaš, kojeg je Vrhovni sud u Hrvatskoj 30. jula pravosnažno osudio na osam godina zatvora zbog zločina počinjenih nad Srbima u Osijeku 1991. godine, izjavio je da bi "radije nevin osam godina robijao u zatvoru u Zenici, nego jedan jedini dan 'politički presuđen' u hrvatskom zatvoru".
"Politički sam presuđen, jer ako sam počinio ono što mi je stavljeno na teret trebalo je da dobijem maksimalnu kaznu od dvadeset godina zatvora, a ako je u moju krivicu bilo imalo sumnje i jedan dan zatvora je previše", rekao je Glavaš u svom obraćanju članstvu Glavnog odbora HDSSB-a videolinkom iz Drinovaca kod Gruda.

Glavaš tvrdi da je Vrhovni sud Hrvatske protiv njega donio "ponižavajuću, kompromisnu političku presudu", te da se on ne želi vraćati u Hrvatsku koja ima, kako je rekao, sramotno pravosuđe i besramnu vlast.

"Ako sam naređivao ubistva ljudi tako stravičnim metodama tjerajući ih da piju kiselinu ili ako su po mojoj komandi završavali ruku vezanih selotejpom u Dravi, onda sam zaslužio drastičnu kaznu bez obzira na moje zasluge u domovinskom ratu na koje se Vrhovni sud poziva", tvrdi Glavaš.

Glavaš se danas obratio i javnosti i porodicama žrtava Vučković, Lovrić, Kutlić, Šabanović, kao i svim porodicama poginulih ili ubijenih civila ratne 1991/92. godine u Osijeku, rekavši da saosjeća sa njihovom tragedijom i da "smrt njihovih najbližih nije bila rezultat nikakve zločinačke politike koja se provodila od strane civilne, policijske ili vojne strukture vlasti u ratnom Osijeku", a kojoj je on pripadao.

On je ponovio da ga je "u godinama suđenja satanizovao HDZ Hrvatske koji je svojim uticajem na sudije i svjedoke donosio presude" i poručio da "neće odustati od borbe za pravdu".

Vrhovni sud Hrvatske je 30. jula smanjio Glavašu kaznu sa deset na osam godina zbog ratnih zločina nad Srbima u Osijeku, čime je ona postala pravosnažna. Presuda je vraćena Županijskom sudu u Zagrebu, koje je proslijedilo hrvatskom Ministarstvu pravde, a ono organima BiH. Iz Ministarstva pravde BiH navode da još nisu dobili presudu.

Kada presuda stigne, nadležni sud treba da je potvrdi, nakon čega Glavaš ima rok od 30 dana da se žali.

U slučaju dvojnog državljanstva, koje Glavaš ima, osuđenik može da bira gdje želi da odsluži zatvorsku kaznu. Ako se odluči za zemlju u kojoj presauda nije donesena, u ovom slučaju BiH, mora se provesti postupak usklađivanja presude sa pravnim propisima te zemlje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: