Regija
11

Pusić zabrinuta zbog dešavanja u BiH

FENA
Vesna Pusić (Foto: AFP)
Vesna Pusić (Foto: AFP)
Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova RH Vesna Pusić izjavila je danas u Osijeku kako sa zabrinutošću prati posljednja događanja u Bosni i Hercegovini te smatra kako je nužno uspostaviti komunikaciju između svih strana, a neprihvatljivim drži uništavanje zgrada te fizičke napade na ljude i imovinu.

Tokom današnjeg boravka na stranačkom seminaru "HNS 2015/2016", na molbu novinara da komentira zbivanja u BiH Pusić je kazala da BiH, za razliku od nekih drugih teških slučajeva, ima zagarantiranu evropsku perspektivu i potvrđen put prema evropskim integracijama i članstvu u EU te da to, uz sve poteškoće, još uvijek ima široku podršku kao pravac razvoja BiH među njenim građanima.

Stoga mislim da bi bilo nužno da se što hitnije pronađe način uspostavljanja komunikacije, i ja ću o toj situaciji govoriti u ponedjeljak u Briselu, na sastanku ministara vanjskih poslova, kazala je Pusić.

U petak su se u nekoliko gradova Bosne i Hercegovine dogodili nasilni protesti zbog teškog privrednog i socijalnog stanja, demonstranti su palili i uništavali zgrade lokalnih i državnih tijela vlasti, automobile, prodavnice i dr., a situacija se smirila tokom noći.